Доступність посилання

ТОП новини

Для НАТО і ОДКБ у Києві можуть створити спільну структуру


Київ – Сьогодні у Києві починається четверте пленарне засідання Євроатлантичної ініціативи в галузі безпеки (EASI). Його проводять за підтримки Фонду Карнегі (США) та Міжнародного фонду «Єдиний світ». До середини наступного EASI планує виробити принципи створення нової Євроатлантичної спільноти з безпеки. У ній має бути рівноправна участь США, ЄС та Росії. Нова структура займатиметься питаннями безпеки від Ванкувера до Владивостока. Як сподіваються натхненники створення нової спільноти, вона, зокрема, інтегрує до себе членів НАТО та Організації договору про колективну безпеку (до якої входять Росія та деякі інші країни колишнього СРСР). Про це повідомив в ефірі Радіо Свобода колишній перший заступник міністра закордонних справ України, член правління фонду «Єдиний світ» Олександр Чалий.

– Чому пленарне засідання Євроатлантичної ініціативи в галузі безпеки вирішили провести саме у Києві?

– Місце проведення є не випадковим. Адже це нова концепція євроатлантичної безпеки, яка включає в себе Сполучені Штати, Європу та Росію. А побудувати таку систему без визначення статусу безпеки України неможливо. Українське питання є одним із ключових у роботі комісії. Я член комісії, і цьому питанню ми приділяли й приділяємо дуже багато часу. Тому на запрошення фонду «Єдиний світ» відомі представники у сфері зовнішньої політики, у питаннях безпеки з Америки та Європи збираються сьогодні у Києві.

– Можете назвати деякі прізвища учасників цього засідання у Києві?

– Співголовами комісії є колишній сенатор Сем Нанн, який чимало років очолював комітет із питань збройних сил Конгресу США, німецький дипломат, голова Мюнхенській конференції з питань безпеки, на якій збираються авторитетні політики і лідери багатьох держав, Вольфганг Ішингер, колишній міністр закордонних справ Росії Ігор Іванов. Також будуть присутні вісім колишніх міністрів закордонних справ різних держав, екс-керівники військових відомств, представники бізнесу.

– Наскільки такий захід є цікавим для України, і яку користь вона може від нього отримати?

– Передусім Україна, проголосивши сьогодні позаблоковий статус, шукає своє місце у новій архітектурі європейської безпеки. Ініціатива саме відпрацьовує майбутню формулу євроатлантичної, європейської безпеки. Тому Україна дуже зацікавлена в тих напрацюваннях, які комісія найближчим часом проголосить на наступному засіданні Мюнхенського форуму. Друге питання. Ми знаємо, що Україна має очолювати ОБСЄ у 2013 році. Комісія, по суті, працює над новою структурою нового ОБСЄ. Тому напрацювання комісії можуть бути ключовими моментами майбутнього плану головування України у цій організації. А головне, що членів комісії ознайомлять із українським баченням місця цієї держави у майбутній системі євроатлантичної безпеки як постійно нейтральної країни.

– Як заявляють, ця нова структура займатиметься питаннями безпеки від Ванкувера до Владивостока й інтегрує до себе членів НАТО та ОДКБ… Наскільки реально об’єднати ці речі? Адже у Росії хочуть зробити Організацію договору про колективну безпеку певною альтернативою НАТО. Принаймні, про це заявляли деякі російські політики.

– Саме ця ініціатива повинна генерувати нове мислення – без слова «альтернатива». Саме йдеться про те, що слід створити нову спільноту безпеки за участю НАТО і ОДКБ як рівноправних структур. Структур, що мають рівну міру відповідальності за безпеку великої Євроатлантики.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG