Доступність посилання

ТОП новини

Суд над Тимошенко продовжили напередодні саміту ЄС (світова преса)


Прага – Європейські оглядачі вважають, що продовження суду над Юлією Тимошенко у вівторок 27 вересня «може вирішити політичне й економічне майбутнє держави Україна». Експерти також припускають, що судовий вирок у справі Тимошенко не допоможе Києву в отриманні газових поступок з боку Москви, коли до Кремля повертається Володимир Путін, який і уклав попередній газовий договір із Тимошенко. Тому Києву доведеться нині зважувати, як далеко бажає він йти – чи наближатися до ЄС чи формувати подальші стосунки з Москвою. Газети також пишуть про наростання провокаційного напруження довкола паломництва тисяч хасидів на могилу свого цадика в українській Умані.

Брюссельський оглядач EUObserver Ендрю Ретман інформує, що колишній президент Польщі Александр Кваснєвський переконав 9 вересня Президента України Віктора Януковича у Києві не ув’язнювати Юлію Тимошенко напередодні саміту ЄС із проблем «Східного партнерства», котрий проходитиме у Варшаві 29-30 вересня. Також тут ідеться про інформацію щодо телефонної розмови 14 вересня канцлера Німеччині Анґели Меркель із Президентом Віктором Януковичем, під час якої Меркель вимагала звільнення та участі у виборах Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та інших опозиціонерів, бо в іншому випадку «ЄС не ратифікуватиме стратегічну угоду з Україною». Соратники Тимошенко наголошують, що кращим результатом вівторка було б звільнення Тимошенко за розпорядженням Януковича напередодні саміту ЄС у Варшаві, де Україна бере участь, і такий крок, мовляв, є чи не єдиним шансом для створення позитивної атмосфери під час цього саміту. Тут також наведено оцінки західних дипломатів політичного та економічного виміру суду над Тимошенко. Один із представників ЄС також наголосив EUObserver, що контракт, підписаний Тимошенко з Путіним, поставив Україну у вразливе становище, і якщо Росія реалізує всі свої нові газові проекти («Північний» і «Південний» потоки), то в Україні не залишиться нічого «окрім трави». Цей дипломат також вважає, що такий розвиток подій може призвести до втрати Україною свого суверенітету як держави. Хоча один із російських експертів Алекс Морозов вважає, що бійка за газову ціну є не більше ніж «політична гра» на пониження часток. «Я не думаю, що можлива якась нова газова війна, вона мало ймовірна», – наголошує Морозов. Він також вважає, що Президент Янукович шукатиме вихід із ситуації, коли не можна буде підвищувати внутрішні ціни на газ через небезпеку втрати популярності його Партії регіонів.

Тим часом російська «Комерсант» цитує речників «Газпрому», які заявляють, що консорціум за участі України, ЄС і Росії з управління українською ГТС не є для Москви пріоритетним, чим заперечили твердження українського прем’єра Миколи Азарова про нібито досягнуті вже тут домовленості з Росією. «Газпром» також заявив, що у даний момент поки-що діє контракт від січня 2009 року, термін якого закінчується лише у 2019 році. «Ніяких інших документів чи угод на цю тему сьогодні немає», – заявив голова правління «Газпрому» Олексій Міллер.

Експерти з американського «Стратфору» розмірковують про вплив українського суду на зовнішньополітичні успіхи чи не успіхи України і доходять висновку, що від рішення суду в Києві, що відновився у справі Тимошенко 27 вересня, залежатиме, куди бажає скоріше рухатися Україна – до Європи чи до Москви.

Аналітик «Ройтерс» Річард Балмфорт інформує, що в оточенні Президента Януковича є групи, які «включають як противників компромісу, котрі хочуть бачити Юлію Тимошенко ліквідованою в політичному плані», так і тих, що схильні випустити лідера БЮТ на свободу й піти назустріч вимогам Заходу. Аналітик також посилається на експертів, котрі вважають, що суд над Тимошенко перетворився для Януковича на проблему, котра не приносить йому нічого доброго ні від Заходу, ні від Росії, з якою Президент України намагається домовитися про нову ціну на газ.

Польська «Жечпосполіта» інформує, що Черкаська обласна організація Української народної партії запропонувала владі у Києві допомогти хасидам перевезти прах свого духовного лідера ребе Нахмана до Ізраїлю, щоб уникнути таким чином напруження з відвідинами щоразу хасидами українського містечка Умані. У понеділок міліція звільнила з-під арешту до 60 активістів ВО «Свобода», котрі організували перед цим в Умані демонстрацію протесту нібито на підтримку прав місцевого населення, котрі порушуються, за твердженням «свободівців», під час паломництва десятків тисяч євреїв-хасидів щоосені до Умані. Минулої п’ятниці влада України депортувала до Ізраїлю кількох хасидів, котрі прямували на прощу до Умані, де цього року очікується близько 30 тисяч паломників євреїв. Єврейські організації звинувачують українську владу, котра за 20 років не спромоглася допомогти у впорядкуванні цієї прощі хасидів до могили їхнього ребе Нахмана.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG