Доступність посилання

ТОП новини

Сім років для Тимошенко і конфронтація з ЄС… (європейська преса)


Прага – Європейські експерти вважають що український суд взяв у вівторок курс на потенційну конфронтацію з Європейським Cоюзом. Хоча деякі оглядачі не виключають намагання Києва вести за допомогою суду над Юлією Тимошенко складну гру з Москвою на пониження газової ціни для України. Газети також наголошують, що «газові війни» Росії з Україною змусили Європу боротися з монополізмом «Газпрому» більш рішуче.

Лондонська «Файненшел Таймз» вважає, що український суд кинув виклик міжнародному тискові щодо відхилення позову проти Юлії Тимошенко і продовжив слухання у справі 27 вересня після двотижневої перерви. Хоча Президент України Віктор Янукович і натякнув під тиском західних лідерів, що Київ міг би шукати виходу для порятунку свого престижу в цій справі, все ж «вирок суду може стати справою вже кількох днів, не дивлячись на саміт ЄС у Варшаві цієї п’ятниці, де у центрі уваги стосунки з Україною», – наголошують оглядачі лондонського видання. Тут також повторюється висновок і аргументація прокурора, який закликав у вівторок суд у Києві покарати Тимошенко за перевищення службових повноважень ув’язненням у 7 років та величезним штрафом. Напередодні саміту «Східного партнерства» у Варшаві в Євросоюзі вже повідомили про наміри Єврокомісії завершити переговори з Україною цього року укладенням нової угоди. «ЄС прагне укласти цю угоду не лише з комерційних причин, але й з метою віддалення України подалі від орбіти Росії», – наголошено у статті «Файненшел Таймз». Чи не тому російський тандем Медведєв-Путін використовував минулої суботи у Москві примирливій тон у розмовах із Президентом України про ймовірні поступки у ціні на газ для Києва, розмірковує лондонське видання.

Кореспондент «Ґардіан» пише про те, що «справа Тимошенко розколола Україну на тих, хто є прихильниками зближення із Заходом, і тих, хто прагне до зближення з Росією». Видання наводить слова захисників Тимошенко, котрі виважають, що все у рішенні суду залежить від волі Президента України, тому й не виключено, що упродовж кількох годин стане відомим рішення Януковича і всі дізнаються, якою дорогою піде Україна.

Російська ж «Нєзавісімая газета» вважає, що двотижневої паузи у судових засіданнях по Тимошенко владі у Києві виявилося замало, щоб у час важливих переговорів із ЄС по євроінтеграції знайти виходи з газового глухого кута з Росією. Тому деякі з експертів не виключають, що вердикт у справі Тимошенко не буде винесений аж до вирішення проблем з новою ціною на російський газ для Києва.

Лондонська «Файненшел Таймз» вважає, що обшуки в офісах російського «Газпрому» та його основних компаніях-клієнтах у Європі «покладуть початок політичного напруження у стосунках між Росією та Європейським Союзом». Неочікувані рейди у рамках антимонопольного розслідування ЄС мали місце в 10-и країнах ЄС, включно з Німеччиною та Чехією. Єврокомісія має підстави підозрювати «Газпром» та його компанії в ЄС у перешкоджанні конкуренції в енергетичній галузі, що суперечить європейському законодавству. Тут зазначено, що початок цих сумнівів ЄС щодо чесності «Газпрому» у дотриманні ним ринкового законодавства Європи мав місце у час «газових війн» між Росією та Україною. Одним із приводів для такого розслідування ЄС стала скарга Литви, котра вважає, що «Газпром» є загрозою для її енергетичної безпеки. Наслідки рейдів не обов’язково можуть загрожувати санкціями «Газпрому» та й в самій компанії в Москві зауважили, що «подібні перевірки є стандартними в рамках конкурентних правил ЄС».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG