Доступність посилання

ТОП новини

Як побороти аптечну наркоманію в Україні?


Марихуану та гашиш вживали у своєму житті 16% підлітків від 15 до 17 років і 22% студентів. Такими є дані соціологічного дослідження ЮНІСЕФ в Україні. А наркозалежними, за неофіційною статистикою, є близько двох мільйонів українців.

Однією з головних причин проблеми є доступність деяких наркотичних речовин. Адже їх можна придбати навіть у звичайних аптеках, говорять представники громадських організацій.

Ліки чи наркотик?

Щорічно кількість наркоманів в Україні зростає, за даними експертів, приблизно на 10%. Вік, у якому починають вживати наркотики, – 13-15 років, говорить Юрій Кобища, фахівець Всесвітньої організації охорони здоров’я. Однак загальне число українців, які залежні від тих чи інших наркотичних речовин, точно визначити фактично неможливо, стверджує фахівець.

«Це залежить від дефініції, кого вважати активним споживачем наркотиків. Одні вважають, що це людина, яка вживала наркотик один раз упродовж останнього року, інші – що протягом останнього місяця. Тож рахувати можна по-різному. Є медичний облік, зараз на обліку в Україні біля 80 тисяч людей, яким наркологи ставлять офіційно діагноз «наркозалежний». І тому їх держава офіційно вважає хворими. А є ще оцінки, вони, звичайно, відрізняються від цієї кількості. Цифра, якою ми користуємося, – це 290 тисяч людей, споживачів лише ін’єкційних наркотиків», – розповів Юрій Кобища.

Сьогодні будь-хто, навіть підліток, може купити в аптеці ліки, які містять наркотичні, психотропні речовини, стверджує Роман Трохін, президент Всеукраїнської спілки «Рух протидії наркоманії і наркокорупції». Організація неодноразово влаштовувала масові акції і навіть голодування за закриття аптек, де продають препарати без рецептів, крадькома і будь-кому. Однак, з огляду на масштаби аптечної наркоманії, цього, звичайно, замало, говорить Трохін.

«Сотні аптек без ліцензії торгують психоактивними препаратами з-під прилавка. Ці ліки або додаються до наркотиків, або з них виробляють наркотики. І в чому цинізм: якщо в аптеку зайде бабця, яка страждає від болю, їй ніхто ніколи не продасть, їй скажуть: «візьміть рецепт». Але тут же заходить наркоман – і йому продають. Адже ці аптеки створюються з метою бізнесу, і їх, звичайно, захищають. У наркоманів свій код, мовляв, дайте мені «вітамін Т». Такого вітаміну не існує. Провізор все прекрасно розуміє – і продає. Ще й дає склянку води запити, кажучи пий тут, бо надворі можуть затримати».

Необхідний жорсткий контроль

Державні органи борються з проблемою, говорить голова Держслужби з контролю за наркотиками Володимир Тимошенко. Але просто заборонити обіг таких препаратів в Україні неможливо, адже вони вкрай необхідні для лікування багатьох людей. Тож боротися треба іншими методами. І перші кроки вже зроблені, наприклад, є рішення Держслужби з лікарських засобів про ліквідацію аптечних кіосків, зауважує чиновник.

«Має бути жорстке регулювання отримання, зберігання і відпуску цих препаратів в аптеках. Ми знаємо, як це робиться в усьому світі. Це жорстка рецептурна форма (наша форма №3), тільки визначені аптеки, які отримали ліцензію... Але має бути так, щоб заходи контролю не заважали тим, кому ці ліки необхідні. З іншого ж боку, треба виключити незаконний їх обіг», – зазначив Володимир Тимошенко.

До Верховної Ради скоро буде поданий законопроект, який сприятиме ефективнішій боротьбі з наркозлочинністю. Про це сказав Радіо Свобода Анатолій Сахно, керівник управління Держслужби України з контролю за наркотиками. Зміни в законодавстві нададуть службі ширші повноваження, стверджує він.

«У нас буде своє слідче управління, свої оперативні підрозділи, оперативно-технічні підрозділи, регіональні підрозділи, спецпідрозділ, типу «Альфа». Буде структура, яка передбачатиме і контроль легальних наркотиків, і боротьбу з наркозлочинністю, в тому числі міжнародною. Так, як в Америці чи Європі, все буде сконцентроване в одних руках», – зазначив Анатолій Сахно.

Відповідальність аптекарів та лікарів

Дієвим методом боротьби саме з аптечною наркоманією є посилення відповідальності за порушення законодавства працівниками аптек, впевнений фахівець ВООЗ Юрій Кобища. Він говорить і про інші можливі заходи.

«В Україні треба впорядкувати рецептурну видачу ліків, чітко регламентувати, які препарати можна відпускати в аптеках. А якщо відпускати, то виключно за наявності рецепту лікаря, який є відповідальним за його виписку. Слід карати ті аптеки, які нелегально займаються таким продажем, забирати в них ліцензію, тоді вони будуть дотримуватися умов», – стверджує Кобища.

З медичної точки зору, лікарська наркоманія не менш шкідлива, ніж, наприклад, героїнова, зауважують фахівці. У той же час, далеко не всі небезпечні таблетки заборонено продавати без рецептів. Нові препарати з’являються досить часто, тож перелік обмежень необхідно постійно оновлювати.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG