Доступність посилання

ТОП новини

Новий український виборчий закон вигідний Партії регіонів (європейська преса)


Київ – Європейська преса обговорює ключові міжнародні зустрічі п’ятниці. Президенти Росії, Білорусі й Казахстану задекларували створення «Євразійського союзу». А канцлер Німеччини Анґела Меркель та прем’єр Британії Дейвід Камерон обговорили подолання економічної кризи в Європі. Крім того, західні ЗМІ коментують зміни до виборчого законодавства України.

Лідери Росії, Білорусі та Казахстану підписали Декларацію щодо євразійської економічної інтеграції та угоду щодо Євразійської економічної комісії. Метою співпраці трьох країн проголошене створення «Євразійського економічного союзу». Британська телерадіокорпорація ВВС цитує президента Росії Дмитра Медведєва, який сказав, що союз трьох або й більше країн буде створений не пізніше від 2015 року. Водночас видання проводить паралель між цим міжнародним утворенням та СНД – співдружністю незалежних держав, яка була створена 1991 року і є «аморфною структурою, яка практично не досягла ніяких цілей».

Зустріч канцлера Німеччини Анґели Меркель та прем’єра Британії Дейвіда Камерона європейські ЗМІ також не оминули увагою. І хоч лідери двох країн заявили про необхідність об’єднання зусиль для подолання кризи, однак розбіжностей в поглядах їм замаскувати не вдалося, повідомляє агентство Reuters. Автор статті Стефан Браун зауважує, що протистояння двох лідерів навіть викликали словесну війну між англійськими та німецькими медіа. Так, наприклад, впливове німецьке видання Bild в день візиту Камерона до Берліна помістило на першій шпальті запитання: «Що Англія досі робить в ЄС?»

Автор брюссельського видання EUObserver Eндрю Ретман роздумує над перспективами євроінтеграції України. Він зауважує, що Європейський Союз продовжує вимагати від України законодавчих реформ, водночас Україна домагається внесення в угоду про асоціацію пункту про перспективу її членства в ЄС. Ці питання, незважаючи на публічні заяви обох сторін про успішне завершення переговорів щодо документа, є досі не вирішеними, цитує автор свої джерела.

Ще однією загрозою для України Ендрю Ретман називає позицію Німеччини, яка є супротивником української асоціації з ЄС. Представники цієї країни наполягають на тому, щоб, перш ніж парафувати текст угоди, департамент Євросоюзу у справах «Східного партнерства» узгодив його з Європейською радою. Така незвичайна умова означає, що навіть якщо Україна в останню хвилину відмовиться від своїх вимог, країни ЄС не зможуть завершити процедуру до саміту в Києві, прогнозує автор.

Польське видання Gazeta інформує читачів про зміну виборчого законодавства в Україні. Недопущення до виборів політичних блоків, повернення до змішаної системи та підняття прохідного бар’єру до 5% особливо вигідні правлячій партії – Партії регіонів, яка вже готується до парламентських виборів наступного року, вважає видання.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG