Доступність посилання

ТОП новини

Захист Тимошенко долає паркани й відмови суддів


Співробітники МВС блокують ворота під час мітингу прихильників Юлії Тимошенко біля будівлі Апеляційного суду в Києві
Співробітники МВС блокують ворота під час мітингу прихильників Юлії Тимошенко біля будівлі Апеляційного суду в Києві
Київ Народні депутати від опозиції брали Апеляційний суд Києва штурмом, адвокати перестрибували його паркан. Так розпочалося сьогоднішнє засідання щодо апеляції екс-прем’єра Юлії Тимошенко, яка оскаржує вирок Печерського суду: сім років в’язниці за нібито зловживання посадою під час підписання газових угод. Саму Тимошенко на засідання не привезли. До обіду суд встиг двічі відмовити стороні захисту: звільнити підсудну і продовжити попередній розгляд справи.

Під будівлею суду ще зранку почали збиратися прихильники лідера партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко. До початку судового засідання їх було більше шестисот. Вони тримають у руках партійні прапори «Батьківщини», Народного Руху України та власноруч зроблені плакати на підтримку Тимошенко, проти чинної влади.

Коли до суду прийшли народні депутати від БЮТ, міліція не пустила їх усередину. Частина з них почала бійку із правоохоронцями, які вишикувалися навпроти воріт, а тоді стала розхитувати ворота, щоб пройти у приміщення. Зрештою, їм це вдалося.

Не пускали до приміщення суду і адвоката Тимошенко Миколу Сірого.

«За 5 хвилин до засідання мене не пускали, жоден із міліціонерів нічого не пояснював. Єдиний спосіб взяти участь у суді – лізти на паркан. Мене почали з нього стягувати «беркутівці», а депутати мені допомагали. Злізти з іншого боку мене теж не пускали, і мені залишилося стрибати. Але головне тут не політ адвоката Сірого, а непублічність судового процесу», – зауважив адвокат.
Адвокат Тимошенко Микола Сірий дістається до зали судового засідання
Адвокат Тимошенко Микола Сірий дістається до зали судового засідання


Він додав, що, на щастя, не зазнав ушкоджень, і майже одразу після стрибка зміг долучитися до засідання.

Тимошенко не звільнили з-під варти, бо… не звільняли раніше

Самої Юлії Тимошенко на суді, як і вчора, не було: вона повідомила, що не може брати участь у засіданні за станом здоров’я. Її захисник, депутат-б'ютівець Сергій Власенко розповів, що бачився з нею вчора увечері і стан її здоров’я не покращився: екс-прем’єр знову не могла встати з ліжка. Утім, захисники не виключають, що Тимошенко спробують привезти на суд примусово.

Захисники Юлії Тимошенко на початку засідання подали клопотання про її звільнення з-під варти. Захист мотивував це хворобою Тимошенко і тим, що вона не отримує лікування в Лук’янівському СІЗО, де її тримають, і саме через це не може брати участь у судових засіданнях.

«Тимошенко має брати участь у розгляді апеляції, але не може цього зробити за станом здоров’я. А відтак єдиний спосіб розв’язати цю правову колізію – звільнити Юлію Тимошенко, щоб на свободі вона отримала якісне лікування, вилікувалася і взяла участь у суді», – аргументував позицію захисту адвокат Микола Сірий.

«Клопотання не підлягає розгляду», – заявила, повернувшись із нарадчої кімнати, головуюча у справі суддя Олена Сітайло.
Судді Апеляційного суду зачитують рішення (фото з екрану в залі для журналістів)
Судді Апеляційного суду зачитують рішення (фото з екрану в залі для журналістів)


«Питання зміни запобіжного заходу вже розглядалося судом
(ідеться про попередній розгляд справи 1 грудня. – Авт.). Доказів того, що відпала необхідність цього запобіжного заходу, суд не має, належних доказів зміни стану здоров’я Тимошенко захист не надав», – сказала суддя.

При цьому у рішенні суду згадувалася довідка про стан здоров’я Юлії Тимошенко, у якій провідні спеціалісти МОЗ наполягали на лікуванні її за межами слідчого ізолятора.

Тимошенко відмовили в повторному розгляді справи

Захисники Юлії Тимошенко попросили повторно провести попередній розгляд її справи в Апеляційному суді, але колегія суддів їм відмовила.

На попередньому розгляді, який тривав лише один день, суд не ухвалив жодного рішення з низки важливих питань, зокрема з приводу розгляду частини апеляцій, які подав захист Юлії Тимошенко, заявив адвокат Юрій Сухов.

Прокурор Олександр Микитенко у відповідь зауважив, що подібні питання вирішуються на інших етапах попереднього розгляду.

Повернувшись із нарадчої кімнати, суд вкотре погодився зі стороною обвинувачення. «Чинним кримінальним законодавством не передбачено можливості повторного попереднього розгляду», – резюмувала головуюча у справі суддя Олена Сітайло й оголосила технічну перерву до 14.30 цього ж дня.

Під час перерви представник обвинувачення Лілія Фролова заявила журналістам, що, на думку обвинувачення, Тимошенко може брати участь у процесі. Вона пояснила журналістам, чому довідку про стан здоров’я Тимошенко від 12 грудня, у якій це сказано, не підписали лікарі Міністерства охорони здоров’я. За словами прокурора, вони не мали права ставити свої підписи на бланку, який підписали медики пенітенціарної служби. На запитання про позицію обвинувачення щодо апеляції Тимошенко загалом прокурор повернулася і пішла, нічого не відповівши.

Справою одноосібно керує Янукович – Власенко

Ані прокурори, ані судді, що розглядають апеляцію Тимошенко, не є самостійними. Таку думку висловив керівник групи захисників колишнього Прем'єр-міністра Сергій Власенко. І навів докази цього.
Адвокати Тимошенко Микола Сірий та Сергій Власенко (фото з екрану в залі для журналістів)
Адвокати Тимошенко Микола Сірий та Сергій Власенко (фото з екрану в залі для журналістів)


«Почалося з Родіона Кіреєва, який, за рішенням влади, заборонив журналістам транслювати процес. Рішення у справі буде, але ухвалять його не судді. Це буде рішення Януковича, який або дещо пом’якшить участь Тимошенко, або буде далі ламати все і всіх в Україні. Згадаймо, лише після вказівки Януковича її перевели до медсанчастини, зробили медогляд. Або пустили до неї єврокомісара Стефана Філе. Відтак, всі рішення приймає одноосібно Янукович, а не ці троє жінок, що вдають із себе суддів», – сказав Власенко.

Раніше Сергій Власенко повідомляв про те, що чоловік однієї із суддів Світлани Фрич очолює один із відділів Генпрокуратури, і ця інформація підтвердилася.

Слідство та експерти «збитків Тимошенко» знову не перевірять

Захист Тимошенко подав третє клопотання, яке теж було відхилене. Адвокат Олександр Плахотнюк попросив суд поновити судове слідство у справі Тимошенко. Він озвучував клопотання близько години і назвав у ньому більшість суттєвих недоліків судового слідства, яких, на його думку, припустився Печерський суд. Його підтримав і адвокат Юрій Сухов. Він наголосив, що експертиза, яка нібито доводить, що Тимошенко завдала збитків «Нафтогазу», є сумнівною.

«Цікавий факт: експертиза, яку суд визнав беззаперечною, не підтверджена нічим. Експерт, якого допитували, заявив, що документа, який підтверджує висновки експертизи, не існує. І, відповідно, не існує у матеріалах справи».

Захисники Тимошенко вважають за необхідне вислухати експертів і допитати свідків, яких не став допитувати суддя Печерського суду Києва Родіон Кіреєв. А крім того, провести декілька очних ставок, зокрема Юлії Тимошенко з Віктором Ющенком та Миколою Азаровим, тодішнього президента – з колишнім віце-прем’єром Олександром Турчиновим та Олегом Дубиною, тодішнім керівником «Нафтогазу».

Державне обвинувачення не наполягає на примусовому приведенні Юлії Тимошенко до суду: наприкінці засідання представники Генпрокуратури заявили, що апеляційний розгляд скарги Тимошенко може відбуватися і без її участі. Водночас прокурор Олександр Микитенко зауважив, що є медична довідка лікарів, яка свідчить про те, що екс-прем’єр може взяти участь у судовому розгляді. Але, на його думку, якщо вона відмовляється, то суд може продовжити розгляд без Тимошенко. Втім, суд постановив запросити екс-прем’єра на наступне засідання, яке відбудеться 20 грудня.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG