Доступність посилання

ТОП новини

Чехи прощаються з колишнім президентом


Прага – Близько 10 тисяч людей зібралося, щоб провести труну колишнього чеського президента Вацлава Гавела до Празького граду, де у п’ятницю відбудеться державний похорон. У середу в Чехії розпочалася триденна жалоба за президентом, який за словами його наступника, став символом нової «ери, що розпочалася у листопаді 1989 року», тобто після «Оксамитової революції» у тодішній Чехословаччині.

​Останньому президенту колишньої Чехословаччини і першому президенту сучасної Чеської держави віддали найвищі почесті, які могла віддати країна і її вдячні громадяни. Щоб попрощатися з людиною, яка вміла промовляти до сердець і достукатися до сумління не лише своїх співвітчизників, але і людей в усьому світі, чехи зібралися вздовж усього шляху, яким везли туруну з тілом Вацлава Гавела. Вони йшли від старого міста, де у приміщенні старовинного собору, відремонтованого коштом його фундації, з ним прощалася родина, до Владиславового залу Старого палацу Празького граду, де президенти складають присягу. І де майже 22 роки тому Вацлав Гавел став президентом країни.

Остання путь Гавела, який помер 18 грудня у віці 75 років, була символічною. Вона нагадувала про його земний шлях і про роль у чеській історії. Його тіло проносили повз театр, де ставили більшість його п’єс, через знаменитий Карлів міст – так званою «королівською дорогою», до приміщень варти Празького граду, резиденції чеських королів, пізніше офісу президента. Всюди до жалобної процесії долучалися сотні людей. При цьому, влада робила усе, щоб багатотисячна процесія не перешкоджала руху в місті.

Під перші удари дзвонів історичний лафет, на якому ховали тіло першого президента Чехословаччини і зразка для всіх майбутніх її державників, Томаша Гарріка Масарика, повіз труну, вкриту державним прапором до Старого королівського палацу. Перед лафетом, в який везли шість коней, запряжених повозом, йшла почесна варта, чеські вояки, які несли історичні знамена Чехословаччини, для використання яких потрібен спеціальний наказ президента країни.

Гавел залишив спадок для кожного
Виступаючи, під час церемонії покладання тіла Вацлава Гавела для офіційного прощання, його наступник на президентській посаді Вацлав Клаус сказав, що Гавел зумів досягти повернення своєї країни до Європи і світу після чотирьох десятиліть комуністичного правління.

«Його справа, його думки, його спадок і його приклад, залишаються з нами. Залежить від нас, чи ми зможемо знайти у них пораду та натхнення, та застосування для самих себе і для всієї нашої країни», – сказав Вацлав Клаус.

Після слів президента оркестр, що супроводжував церемонію, зіграв державний гімн, яким Чеська Республіка попрощалася зі своїм президентом. Цим завершилася офіційна церемонія, після чого двері були відкриті для всіх, хто хотів віддати останню шану людині, яку чехи любили, і якою пишались.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG