Доступність посилання

ТОП новини

Державне таксі до Євро-2012 – ноу-хау чи інвестиційна поразка?


Міжнародний аеропорт «Бориспіль» запустив пілотний проект державної служби таксі Sky Taxi, Київ, 26 грудня 2011 року
Міжнародний аеропорт «Бориспіль» запустив пілотний проект державної служби таксі Sky Taxi, Київ, 26 грудня 2011 року
Київ – В Україні створено державну службу таксі, яка обслуговуватиме пасажирів аеропорту Бориспіль під час Євро-2012. Якість автомобілів та кваліфікація таксистів у ній відповідає найвищим європейським стандартам, запевнив на презентації нового сервісу віце-прем’єр-міністр Борис Колесников. Київські таксисти та незалежні експерти вважають цей проект нерентабельним і непотрібним.

З аеропорту Бориспіль до Хрещатика – за 240 гривень, або 6 з половиною гривень за кілометр. Такі розцінки пропонує нова служба «Скай-таксі», яка є підрозділом державного підприємства «Аеропорт «Бориспіль». Таксисти володіють англійською, автомобілі обладнані терміналом для безготівкових розрахунків, лічильником та GPS.
Для іноземців – державне таксі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Нове таксі буде не гіршим за відповідні служби європейських аеропортів, у кілька разів дешевшим, ніж у країнах ЄС, проте самоокупним, запевнив на презентації «Скай-Таксі» керівник цього проекту Стефан Благовісний. Він зазначив, що таксисти нової служби отримують зарплату до 6 тисяч гривень, приблизно на чверть більше, ніж якби вони працювали на приватного перевізника й самі обслуговували своє авто.

«Сама машина – бізнес класу, салон просторіший. Приймаємо і готівку, і банківські картки. Маємо кондиціонер. В салоні ми не куримо, якщо клієнт – іноземець, ми зможемо порозумітися з ним англійською. Чи відчує європеєць різницю в порівнянні з таксі, які працюють у країнах ЄС? Відчує, але у кращий бік», – каже Віктор, водій «Скай-Таксі».

200 державних авто возитимуть «як у Європі» Колесников

Нині в тестовому режимі працюють 10 автомобілів державної служби таксі, до чемпіонату їхня кількість може перевищити 200, заявив журналістам віце-прем’єр-міністр Борис Колесников.

«Ми ставили перед собою завдання підвищити якість перевезень, підтягти рівень київських та бориспільських таксі. Ми залучили партнерів, які вже мають тут досвід роботи. Аеропорт зобов’язався виділити 15 місць на своїх стоянках біля терміналів, де стоятиме лише це таксі», – пояснив віце-прем’єр.

Борис Колесников зауважив, що нове таксі матиме пріоритет у перевезенні пасажирів аеропорту, але паралельно працюватимуть і інші оператори, а після чемпіонату цю службу можуть приватизувати. Втім, віце-прем’єр не став називати ні вартість проекту, який фінансується коштом державного аеропорту, ні ціну одного автомобіля. Він зауважив лише, що автівки закупили в лізинг, на третину дешевше, аніж вони коштують у роздрібному продажу.

Марнуванням державних коштів та недобросовісною конкуренцією називають проект державного таксі київські автоперевізники, серед яких керівник профспілки таксистів Києва Василь Попик.

Жоден державний автопарк ніколи не був рентабельним
Керівник профспілки таксистів

«Ми виступали і виступаємо проти державного таксі. Краще ці чималі гроші витрачати на інші потреби. До того ж, жоден державний автопарк ніколи не був рентабельним. Щодо таксометра та інших технічних параметрів, то за українськими законами, вони вже давно є обов’язковими для всіх таксі», – пояснює керівник профспілки таксистів.

Таксі є апріорі приватним сектором – економіст

Створюючи державне таксі, українська влада намагається компенсувати недоліки підготовки до «Євро-2012» та свою нездатність створити умови для приватних інвесторів, вважає економіст Андрій Новак.

В будь-якій країні держава є найгіршим господарником
Економіст

«У будь-якій країні держава є найгіршим господарником. Натомість приватний власник працює найбільш раціонально, забезпечує вищу якість послуг, аніж держава. Очікували, що 82 % інвестицій до чемпіонату будуть приватними, тоді як вийшло навпаки: 91% підготовки до турніру фінансує держава. Приватний інвестор не захотів долучатися, навіть у таких галузях, як таксі, яке апріорі є приватним бізнесом», – вважає Новак.

За офіційними даними, тестовий режим служби таксі аеропорту «Бориспіль» триватиме до 25 березня 2012 року. Передбачається, що нова служба таксі перевозитиме 150 пасажирів на годину, тобто 5% від пікової потужності аеропорту «Бориспіль».
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG