Доступність посилання

ТОП новини

Дочка Тимошенко воює за життя матері (європейська преса)


Прага – Дочка українського опозиційного лідера Юлії Тимошенко, Євгенія, попереджає Європу про реальну загрозу життю її матері в ув’язненні і наголошує, що влада перейшла межу: «... життя моєї мами опинилося в небезпеці». Оглядачі наголошують, що це попередження звучить з уст «єдиної найближчої родички Тимошенко, котра все ще залишається в Україні». Деякі відомі європейські оглядачі вважають, що з приходом у 2010 році до влади в Україні Віктора Януковича «відносини його влади з Росією стали нині ще гіршими, аніж перед цим». Експерти міркують над тим, що стоїть за пропозиціями Києва «демілітаризувати зону безпеки на Дністрі».

Австрійська Der Standard звертає увагу на останнє інтерв’ю Євгенії Тимошенко, дочки Юлії Тимошенко, західним журналістам, де вона попереджає про небезпеку для життя її матері. «Ви перейшли межу, за котрою життя моєї мами в небезпеці»,– сказала Євгенія, адресуючись до влади. Видання з Відня також наголошує, що Президент Віктор Янукович «не скористався жодною з попередніх нагод для звільнення його політичної суперниці». Хоча публічно глава української влади нібито висловив своє співчуття щодо ситуації, в яку потрапила Тимошенко. Євгенія Тимошенко закликала західні уряди посилити тиск на українську владу, включно із жорсткими санкціями, щоб примусити очільників України звільнити Юлію Тимошенко. Разом із погіршенням фізичного стану лідера опозиції в ув’язненні, влада, як наголошує Євгенія, намагається «зламати маму психічно».

Відомий німецький оглядач з Die Welt Ґергард Ґнаук пише, що нинішній Президент України «примудрився» за два роки свого правління до того, що «стосунки між Москвою і Києвом стали ще гіршими, аніж перед цим». Автор вважає, що Москва прагне «зробити Україну покірнішою й отримати над нею владу, бажано надовго». Ґнаук вважає, що внутрішня політика зі згортання демократії й судового переслідування опозиції відштовхнула від Президента Януковича Захід. «Тиск Росії все сильніший, допомога від ЄС не приходить. Президент примудрився на всіх фронтах довести себе до позиції прохача, тобто глухого кута. Питання у тому, чи знає він про це, чи чесно розмовляють з ним його радники», – резюмує оглядач Die Welt.

Московська «Независимая газета» не виключає, що своєю демонстративною зміною позиції щодо демілітаризації Придністров’я Україна намагається «тиснути на Росію» в умовах нездоланних поки що труднощів у газових переговорах з Москвою.Услід за заявою Президента Януковича під час зустрічі з колегою із Кишинева Маріаном Лупу про готовність Києва обговорювати питання демілітаризації Придністров’я, тобто, виведення з цього самопроголошеного регіону Молдови російських військ, Україна наступного тижня проводить в Одесі зустріч міністрів закордонних справ з Києва, Кишинева і Тирасполя без Росії. Йтиметься про трансформацію миротворчої операції в Придністров’ї з військової у цивільну. А це означає витіснення російських миротворців з регіону. Особливої гостроти це питання набрало після вбивства російським миротворцем 1 січня 2012 року на кордоні Придністров’я з Молдовою молдовського громадянина. Німецькі офіційні речники підтримали цю ініціативу Києва та Кишинева, йдеться також про відновлення переговорів про врегулювання конфлікту у форматі 5+2 (Молдова, Придністров’я – сторони, Росія, Україна, ОБСЄ – посередники, ЄС і США – спостерігачі). Росія перед цим заявляла про свою категоричну незгоду виводити з Придністров’я свій миротворчий контингент. Експерти очікують активізації процесу врегулювання конфлікту на Дністрі, тим більше, що в Тирасполі змінились і режим, і суспільна ситуація.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG