Доступність посилання

ТОП новини

Черкаські «афганці» вимагають відставки міського голови


Черкаси – У Черкасах «афганці» розпочали безстрокову акцію протесту. Вони вимагають відставки міського голови Сергія Одарича, незважаючи на те, що у середу він вибачився за слова, які могли образити ветеранів війни в Афганістані. Учасники акції висунули ультиматум владі: задовольнити їхні вимоги до 29 березня.

Ініціювали проведення мітингу «афганці» у зв’язку із некоректним, на їхню думку, висловлюванням чинного міського голови Сергія Одарича під час сесії міської ради наприкінці лютого.
Моя вітчизна – Україна. Тому я вважаю, що захисники вітчизни – це ті хлопці, січові стрільці, які загинули у Крутах. Ті наші земляки, які захищали Україну в Холодному яру, а не Червона армія, яка нищила нашу державу
Сергій Одарич

За словами Сергія Одарича, 23 лютого – це день утворення «Червоної армії», яка знищила українську державу. Тому, вважає міський голова, нині існує певна роздвоєність нації, коли «на рівні державної політики 22 січня українці святкують День Соборності, а за місяць і один день – день народження армії, яка знищила цю соборність».

«Моя вітчизна – Україна. Тому я вважаю, що захисники вітчизни – це ті хлопці, січові стрільці, які загинули у Крутах. Це ті воїни Української народної республіки, які поклали свої голови, захищаючи не абстрактну вітчизну, а Україну. Це ті наші земляки, які захищали Україну в Холодному яру, а не Червона армія, яка нищила нашу державу», – сказав Сергій Одарич.

«Афганці» штурмували Черкаський міськвиконком

Воїни-інтернаціоналісти в середу під час мітингу вимагали від міського голови публічного вибачення. Спочатку вони «викликали» Сергія Одарича для звернення до мітингувальників, однак, попри спроби, очільник міста так і не зміг висловитися. Згодом міський голова повернувся до міськвиконкому для прес-конференції, проте кілька сотень «афганців» штурмували будівлю та увірвалися до конференц-зали з вимогою публічного вибачення міського голови. Коли ж сторони нарешті домовилися і «афганці» розблокували залу засідань, Сергій Одарич виступив на площі.
Я жодним чином не намагався і не намагаюся принизити «афганців»
Сергій Одарич

«Дійсно, багато хто з «афганців» служив після повернення і до сьогодні захищає Вітчизну. Тому я прошу вибачення перед тими людьми, яких образила чи могла образити моя фраза. Я жодним чином не намагався і не намагаюся принизити «афганців», – сказав Сергій Одарич, після чого разом із «афганцями» вшанував пам’ять загиблих біля пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам.

Основна вимога «афганців» – відставка Одарича
Ми «підтягнемо» сюди усіх тих, кому на душі вже тяжко від цього правління
Ігор Павлов

Попри вибачення, «афганці» не збираються згортати акції протесту. Голова Черкаської міської Спілки ветеранів Афганістану Ігор Павлов заявив: мітинги припиняться лише тоді, коли Сергій Одарич добровільно піде у відставку.

«Якщо до 29 березня він не складе своїх повноважень, ми проведемо більш масштабну акцію – сюди з’їдуться афганці з усіх областей України. Крім того, ми «підтягнемо» сюди усіх тих, кому на душі вже тяжко від цього правління», – зауважив Ігор Павлов.

Політолог Костянтин Матвієнко зауважує, що для публічного політика рівня міського голови, висловлювання щодо «афганців» є «неакуратним». Попри це оглядач вважає, що Сергій Одарич користується авторитетом у місті.
Одарич – на диво успішний міський голова. Його настрої, соціокультурні, етичні орієнтири не збігаються з такими самими соціокультурними орієнтирами, наприклад, правлячої Партії регіонів
Костянтин Матвієнко

«Сергій Одарич – на диво успішний міський голова в умовах дуже неякісного законодавства про місцеве самоврядування, дуже обмеженого міського бюджету і роботи правоохоронних та контролюючих органів. Також ми розуміємо, що його настрої, соціокультурні, етичні орієнтири не збігаються з такими самими соціокультурними орієнтирами, наприклад, правлячої Партії регіонів», – зазначив Костянтин Матвієнко.

Крім усунення міського голови, черкаські «афганці» вимагають знизити комунальні тарифи до рівня 2008 року й припинити приватизацію підприємства «Черкаситеплокомуненерго».
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG