Доступність посилання

ТОП новини

Обурені «афганці» повернулися до Януковича спиною


«Ми послідовно боротимемося за свої права будь-якими методами» – ветеран війни
«Ми послідовно боротимемося за свої права будь-якими методами» – ветеран війни
Київ – Ветерани війни в Афганістані повернулися до Президента Віктора Януковича спиною, коли той покладав квіти до пам’ятника воїнам-афганцям. Причиною для демаршу стало урізання соціальних виплат. А також те, що пам’ятник зранку був оточений працівниками держохорони, і «афганці» змушені були кілька годин чекати можливості підійти до нього. Ветерани-«афганці» обіцяють поновити протестні акції на захист своїх соціальних прав. Ті з ветеранів, хто підтримує чинну владу, кажуть, що акції їхніх колег інспіровані опозицією.

У середу вранці з нагоди 23-ї річниці виводу радянських військ із Афганістану у Києві до пам’ятника воїнам-«афганцям» прийшло кількасот ветеранів. Проте покласти квіти вони не могли, оскільки за 50 метрів від пам’ятника їх зупинив кордон працівників держохорони. Квіти до пам’ятника мав покладати Президент Віктор Янукович. Через це «афганці» більше ніж півтори години простояли на морозі, чекаючи своєї черги.

За словами заступника голови ветеранської організації «Ніхто, крім нас» Володимира Сердюка, їм сказали, що їх «немає в списку».

«Якщо Президент приїхав вшанувати загиблих і живих, то ось ми на місці. А якщо це пустий ритуал, то перенесіть пам’ятник в адміністрацію Президента», – обурюється ветеран-«афганець».

Чужі на власних урочистостях

Відтак, коли до пам’ятника прибули Президент та інші державні керівники, пролунала команда «кругом» – і ветерани-«афганці» демонстративно повернулися до глави держави спиною. В інтерв’ю Радіо Свобода Володимир Сердюк пояснив, що подібним чином вони відреагували не так персонально на Президента, скільки на систему, що утискає їхні права.
Це влада до нас спиною повернулася
Володимир Сердюк

«Ми повернулися спиною до системи, – зазначає він. – Якщо нам урізають наші пільги та позбавляють можливості відстоювати свої права в суді, то це влада до нас спиною повернулася».

Ветерани-«афганці» кажуть, що до них підійшла і вибачилася за створені держохороною незручності радник Президента Ганна Герман. За словами Володимира Сердюка, останнім часом через заходи безпеки під час прибуття перших осіб держави «афганці» дедалі частіше більше почуваються чужими на власних урочистих заходах.

«Афганці» планують нагадати владі про свої права

Прем’єр-міністр Микола Азаров висловив здивування з приводу демаршу «афганців». А голова української спілки ветеранів Афганістану Сергій Червонописький, який покладав квіти разом із Президентом, висловив жаль, що деякі «афганські» організації політизували акцію пам’яті, назвавши активістів організації «Ніхто, крім нас» «політичною підтанцьовкою Наталії Королевської».

Володимир Сердюк визнає, що «Ніхто, крім нас» має контакти з опозиційними політичними діячами, тоді як Сергій Червонописький – зі владою.

«Якщо ми підтанцьовка Королевської, то чия тоді він підтанцьовка? У нього все нормально з партією влади: вони разом вінки покладають, списки складають», – зазначає він.

Минулого року ветерани-«афганці», протестуючи проти урізання пільг, мало не прорвалися до Верховної Ради. Зараз вони обіцяють поновити акції протесту на захист своїх соціальних прав.
Ми послідовно боротимемося за свої права будь-якими методами
Володимир Сердюк

«Ми не збиралися ламати паркан під Верховною Радою. Ми хотіли довести до відома влади, що ми є. Ми послідовно боротимемося за свої права будь-якими методами», – наголошує Володимир Сердюк.

Політтехнолог Олексій Голобуцький стверджує, що як опозиційні, так і провладні політичні сили намагаються співпрацювати з громадськими організаціями, які об’єднують чорнобильців чи «афганців». Проте, коли йдеться про їхні особисті інтереси чи подібного роду заходи, то ветеранські організації діють передусім зі власної ініціативи.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG