Доступність посилання

ТОП новини

Чеський досвід: екскурсіями проти корупції


«Нам написав хтось, щоб ми відкрили філіал бюро «Corrupt Tour» в Україні» – Петр Шоурек
«Нам написав хтось, щоб ми відкрили філіал бюро «Corrupt Tour» в Україні» – Петр Шоурек
Прага – Вже близько двох місяців чехи подорожують із новим туристичним бюро – «Corrupt Tour»( «Корупційний туризм»). Мета зовсім нової галузі туристичного руху – показати всім охочим місця корупції, об’єкти, що належать мафії, оглянути вілли, садиби, земельні ділянки чи навіть великі фірми, про які пишуть чи говорять, що їх власниками є тіньові бізнесмени або ж впливові в політиці люди. Cвою першу екскурсію, причому з великим успіхом, туристичне бюро «Корупційний туризм» провело на початку лютого й досі має повністю заповнені автобуси на нові маршрути.

«Це найкраще з того найгіршого – подорожуємо за корупцією», – таким є гасло нового чеського туристичного бюро «Corrupt Tour». Хочете побачити, які «гніздечка» звили собі нинішні великі боси – «хрещені батьки» тіньового бізнесу, як їх називають чехи? Будь ласка, купіть собі екскурсію – в перерахунку всього за 10 євро, в «Corrupt Tour» на так зване «Празьке сафарі» і ви на власні очі побачите пишні палаци, вілли і басейни, зимові сади і галереї в тихих районах чеської столиці чи навколо неї. Екскурсоводи вам їх покажуть, незважаючи на високі огорожі й камери нагляду. Дивіться й порівнюйте самі ці статки з офіційними деклараціями про прибутки цих корумпованих «слуг народу».

​Більшість маршрутів «Corrupt Tour» уже розпродана, розповів Радіо Свобода директор бюро Петр Шоурек.

«І досі інтерес до наших маршрутів великий, протягом перших місяців ми пробували, що буде людей цікавити найбільше. Найулюбленішим є маршрут по празьких «гніздечках» великих босів, – бізнесменів чи лобістів, які пересуваються у так званій «сірій зоні». Про них багато говорилось у зв’язку з різними корупційними справами», – зазначив Петр Шоурек.

«Корупційний туризм» в Чехії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00
Протягом екскурсії, показуючи об’єкти корупції, працівники бюро використовують тільки ту інформацію, яка вже була оприлюднена в засобах масової інформації, своїх розслідувань бюро не проводить. І все ж від скарг на свою роботу застрахуватись не можна.

«Відмежуватись від корупції хотіла одна лікарня, відома саме своїми корупційними аферами, – зауважує Петр Шоурек. – Вони написали нам, що ми ввійшли на їхню територію. Наш правник їм відписав, що вони не є замком і що ми були тільки у фойє і ніяких штрафів платити не будемо. Деякі приватні особи також поскаржилися, щоб перевірили наше господарювання. Але побачимо, що з цього вийде».

«Нам написав хтось, щоб ми відкрили філіал «Corrupt Tour» в Україні»

Інтерес до роботи туристичного бюро в Чехії дуже великий. Люди пишуть і телефонують, пропонують показати усій країні десятки нових адрес «гніздечок» корупційних босів. Багато пропозицій надійшло також із Німеччини, були і з України.

«Нам написав хтось із України, що підтримує нашу ідею, і щоб ми відкрили філіал бюро «Corrupt Tour» в Україні. Це була така загальна пропозиція», – розповів Петр Шоурек.

Директор празького туристичного бюро «Корупційний туризм» запевнив, що готовий поділились досвідом із усіма в Україні, хто готовий до співпраці. А поки що бюро опрацьовує нові маршрути, деякі англійською мовою для зацікавлених іноземців, а якщо буде інтерес, то можуть провести екскурсію по «гніздечка» чеських тіньових мільйонерів і українською.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG