Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція об’єднується під прапорами «Батьківщини»


Перший заступник голови «Батьківщини» Олександр Турчинов, Київ, 30 березня 2012 року
Перший заступник голови «Батьківщини» Олександр Турчинов, Київ, 30 березня 2012 року
Київ – У партію Юлії Тимошенко вливається «Народна самооборона» Юрія Луценка. Про це стало відомо під час з’їзду «Батьківщини» у п’ятницю. Його делегати ухвалили нову редакцію партійної програми та внесли зміни до статуту. Розглядалися й інші питання щодо завдань опозиції. У з’їзді взяли участь представники низки партій і громадських організацій, зокрема, голова Народного руху України Борис Тарасюк, лідери партії «Фронт змін» Арсеній Яценюк та Микола Мартиненко, голова партії «За Україну!» В’ячеслав Кириленко і керівник союзу «Громадянський опір» Олександра Кужель. У своїх виступах вони говорили про необхідність об’єднання заради перемоги на парламентських виборах.

Перший заступник голови «Батьківщини» Олександр Турчинов визнав, що опозиції легше було б перемагати на виборах до Верховної Ради, якби Юлія Тимошенко була на волі.

«Безумовно, демократичним силам значно легше було б йти до перемоги, якби наш лідер Юлія Тимошенко була б зараз з нами, – наголошує він. – Навіть, за ґратами Качанівської колонії Юлія Тимошенко залишається незмінним і єдиним лідером нашої партії».

Олександр Турчинов також зачитав звернення Юлії Тимошенко до з’їзду. У своєму листі лідер «Батьківщини» закликала опозиційні сили об’єднатися в одну політичну партію задля перемоги на парламентських виборах і зміни влади в Україні.
Олександр Турчинов і Арсеній Яценюк, Київ, 30 березня 2012 року
Олександр Турчинов і Арсеній Яценюк, Київ, 30 березня 2012 року

Хто не з об’єднаною опозицією, той за Януковича – Яценюк

У свою чергу лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк запропонував протягом трьох тижнів поставити крапку щодо об’єднання опозиції. Він також закликав до 10 квітня сформувати єдиний список мажоритарників від об’єднаної опозиції.
На жаль, не всі сьогодні готові приєднатися до об’єднаної опозиції
Арсеній Яценюк

«На жаль, не всі сьогодні готові приєднатися до об’єднаної опозиції. Той, хто не з об’єднаної опозиції, той, хто не поділяє наші цілі і цінності, той, хто не йде з нами на виборчу кампанію, той підтримує Януковича», – заявив Яценюк.

Водночас «Народна самооборона» ухвалила рішення про приєднання до партії «Батьківщина». Про це йшлося у листі Юрія Луценка до делегатів та гостей з’їзду, зачитаному братом лідера «Народної самооборони» Сергієм Луценком.
Як лідер «Народної самооборони» я тут і тепер заявляю про приєднання до партії «Батьківщина
Сергій Луценко

«Як лідер «Народної самооборони» я тут і тепер заявляю про приєднання до партії «Батьківщина», – процитував Юрія Луценка його брат.

Юрій Луценко також наголосив на необхідності «об’єднання в єдину команду демократів «Батьківщини», «Фронту змін», «УДАРу» та інших опозиційних партій Комітету опору диктатури, очищення партійних рядів».

Олександр Турчинов заявив, що самоочищення «Батьківщини» вже почалося і за останні роки на 42% оновлено керівництво міських і районних партійних організацій.
Коли партія є в опозиції, можна приймати в партію людей. Не можна примати в партію людей, коли партія є при владі
Сергій Соболєв

У свою чергу лідер партії «Реформи і порядок» Сергій Соболєв заявив на з’їзді, що кадрова політика стала одним із прорахунків Блоку Юлії Тимошенко.

«Я наполягаю на тому, на чому наполягав ще рівно два роки тому, виступаючи на ваших чергових з’їздах. Під час того, коли партія є в опозиції, можна приймати в партію людей. Не можна примати в партію людей, коли партія є при владі», – відзначив Соболєв.
Лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк, Київ, 30 березня 2012 року
Лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк, Київ, 30 березня 2012 року

Влада не боїться об’єднання опозиції – Колесніченко

Влада не боїться програти парламентські вибори об’єднаній опозиції, заявив Радіо Свобода заступник голови фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко.
Я особисто та фракція Партії регіонів будемо лише плескати у долоні, якщо опозиція, нарешті, об’єднається
Вадим Колесніченко

«Я особисто та фракція Партії регіонів будемо лише плескати у долоні, якщо опозиція, нарешті, об’єднається, і ми зрозуміємо, з ким співпрацювати. Тому що коли 37 лідерів, які призначили себе лідерами опозиції, то важко зрозуміти, хто ж має конкретну вагу. При цьому ми дуже хотіли б, щоб опозиція була опозицією, яка бореться не проти влади, а за владу, тому, що боротьба проти влади веде у нікуди», – сказав Колесніченко.

Опозиція має об’єднатися заради перемоги на виборах – Гарань

Шанс опозиції на перемогу саме в об’єднанні, вважає доцент кафедри політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань. За його словами, у кожному мажоритарному окрузі має бути узгоджений кандидат від опозиції. Щодо виборів за партійними списками, то не всім опозиційним партіям варто вливатися у «Батьківщину», зазначив політолог.
Якщо до цього вливаються інші сили, дрібніші: «Народна самооборона», «За Україну», Рух, то я думаю, що такий список дасть ефект
Олексій Гарань

«Об’єднання «Батьківщини» і «Фронту змін» дає приблизно такий самий результат, як і в разі, коли вони підуть окремими колонами. Якщо до цього вливаються інші сили, дрібніші: «Народна самооборона», «За Україну», Рух, то я думаю, що такий список дасть ефект. З одного боку і «Удар» міг би фігурувати у цій об’єднаній опозиції, з іншого боку «Удар» може розраховувати на якийсь успіх на сході та на півдні України», – додав Гарань.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG