Доступність посилання

ТОП новини

«Георгіївська стрічка» і регіонали на «Побєдах»


Луганськ – 8 травня у Луганську має відбутися акція під патронатом міської організації Партії регіонів. Близько шести тисяч школярів та студентів триматимуть «георгіївські» стрічки, які будуть зв’язані в одну стрічку, що розтягнеться центральними вулицями Луганська. Також, як і в попередні роки, на Луганщині на 9 травня обласна рада рекомендувала вивішувати копії «червоного прапора Перемоги».

Акція з п’ятнадцятикілометровою «георгіївською» стрічкою у Луганську розпочнеться о 10 годині. Учнів шкіл та вишів вишикують на центральній вулиці Луганська заздалегідь. Стрічка проляже через головні військові меморіали міста. Цим маршрутом їхатимуть керівники Луганська та області у спеціально запозичених для акції радянських автомобілях «Побєда». Біля кожного військового пам’ятника офіційні особи покладуть квіти.

Як розповів Радіо Свобода заступник мера Луганська Олександр Ткаченко, під час акції використовуватимуть прапори дивізій, які звільняли Луганськ. А 9 травня по всій області будуть висіти копії червоних прапорів Перемоги. Олександр Ткаченко нічого негативного в цьому не бачить, як і в тому, що нині широких обертів набрав рух з використання на День Перемоги «георгіївських» стрічок.

«Георгіївська стрічка ще задовго до комуністів була. І те, що її взяли у Великій Вітчизняній війні, як орденську планку, це до пропаганди не має стосунку, – запевняє Олександр Ткаченко. – А те, що Львівська облрада увалює рішення про заборону червоних прапорів, це не правильно. Цей прапор був прапором країни, з цим прапором війська йшли у бій. Він не може сам по собі бути символом чогось поганого».

«Червоний прапор – це окупаційний прапор»

Між тим, багато хто «георгіївську» стрічку вважає «символом російського шовінізму». Недоречним, на думку члена обласного комітету ВО «Свобода» Олександра Кобзєва, є і вивішування червоного прапора поряд з національним стягом. Позаяк саме під червоним прапором тривала окупація України радянською Росією з 1920 по 1991 рік, каже він.

«Тобто, ми чітко уявляємо, що червоний прапор – це окупаційний прапор. Ми шануємо ветеранів, які воювали у Червоній Армії проти німецьких військ. Водночас, ми вважаємо окупантами чи колаборантами, якщо вони були українцями, бійців НКВС та інших каральних загонів, котрі брали участь у придушені українського національно-визвольного руху», – зазначив Олександр Кобзєв.

До речі, торік у Луганську керівники деяких установ, не розуміючи всіх тонкощів, чіпляли не прапор Перемоги, а прапор Радянського Союзу.

Прапором Перемоги прийнято вважати прапор 150-ї стрілецької ордена Кутузова II ступеня Ідрицької дивізії. Хоча думки істориків з цього приводу розходяться.

Торік Конституційний Суд України визнав неконституційним використання червоного прапора поряд із державним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG