Доступність посилання

ТОП новини

Справу проти Кучми з приводу Гонгадзе визнали незаконною


День пам'яті Георгія Гонгадзе, Київ, 16 вересня 2011 року
День пам'яті Георгія Гонгадзе, Київ, 16 вересня 2011 року
Київ – Кримінальна справа проти українського президента 1994-2004 років Леоніда Кучми, в якій його звинувачують у причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, порушена незаконно – таке рішення ухвалив у вівторок Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ. Адвокати вдови журналіста Мирослави Гонгадзе та автора записів у кабінеті Кучми Миколи Мельниченка мають намір оскаржувати це рішення у Європейському суді з прав людини. Натомість захист Кучми називає рішення українського спецсуду справедливим.

Касаційні скарги на рішення українських судів про те, що кримінальну справу проти Кучми порушили незаконно, вищий спецсуд слухав за зачиненими дверима. Тому завершення судового розгляду у вівторок було для багатьох досить несподіваним.

Адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко заявила, що потерпілі оскаржуватимуть рішення суду щодо Кучми як незаконне.
Це рішення відкриває Мирославі Гонгадзе можливість звернутися до Європейського суду про порушення її права на справедливий суд
Валентина Теличенко

«Це дає нам підстави звертатися до Верховного суду про скасування цього конкретного рішення як незаконного і такого, що не збігається з іншими рішеннями судів у подібних справах. Це рішення відкриває Мирославі Гонгадзе можливість звернутися до Європейського суду про порушення її права на справедливий суд», – резюмує адвокат.

Зі свого боку, захисник Леоніда Кучми Віктор Петруненко рішенням Вищого спецсуду задоволений.

«Ми від початку стверджували, що немає достатніх підстав для кримінального переслідування Президента. Леонід Кучма є особою, яка не причетна до убивства Гонгадзе», – зазначив Віктор Петруненко.

Однак вдова Георгія Гонгадзе Мирослава заявила Радіо Свобода, що нинішнє рішення щодо Кучми не є остаточним.
Суд не розглядав справу проти Кучми по суті, тому підозри про його причетність до убивства залишаються
Гонгадзе Мирослава

«Суд не розглядав справу проти Кучми по суті, тому підозри про його причетність до убивства залишаються. Рішення було суто формальним. До приміщення суду приходив зять Кучми Віктор Пінчук, і ми звернулися до Генпрокуратури з вимогою перевірити підозри про тиск олігарха на суд», – зауважила Мирослава Гонгадзе.

Вона має намір оскаржувати рішення щодо незаконності справи проти Кучми у Страсбурзькому суді.

Мирослава Гонгадзе вказує на те, що майже всі, хто міг підтвердити участь Президента та спікера Володимира Литвина у вбивстві її чоловіка, загинули за незвичайних обставин. Тож Мирослава Гонгадзе вимагатиме свідчень усіх живих свідків у справі.

Справа проти Кучми як політтехнологія

Між тим, і порушення кримінальної справи проти Леоніда Кучми, і визнання її незаконною є закономірними ланками однієї політичної гри влади, вважає політолог Олексій Гарань.

«Коли порушили справу проти Кучми про його причетність до вбивства Гонгадзе, більшість експертів схилялися до думки, що вона має на меті ніяк не встановлення справедливості. Реальна мета – відвернути увагу суспільства від знищення демократії, від переслідування Юлії Тимошенко та інших лідерів опозиції», – наголошує Олексій Гарань.

Експерт згадує, що на плівках Мельниченка є і тодішній керівник Донецької області Віктор Янукович, і нинішній прем’єр Микола Азаров. Тому, на його думку, нинішня влада не зацікавлена у реальному розслідуванні справи вбивства Георгія Гонгадзе.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG