Доступність посилання

ТОП новини

ЦЕРН, можливо, знайшов бозон Гіґґза


83-річний Пітер Гіґґз (п) прибув до ЦЕРН на оголошення 4 липня 2012 року. Його вітає генеральний директор ЦЕРН Рольф-Дітер Гоєр (л)
83-річний Пітер Гіґґз (п) прибув до ЦЕРН на оголошення 4 липня 2012 року. Його вітає генеральний директор ЦЕРН Рольф-Дітер Гоєр (л)
Учені Європейської організації ядерних досліджень (ЦЕРН) заявили сьогодні, що відкрили субатомну елементарну частинку, яка, можливо, є бозоном Гіґґза – досі теоретичною елементарною частинкою, існування чи відсутність якої важливі для розуміння будови Всесвіту.

Минулого року в ЦЕРН уже говорили про відкриття сигналів, які можуть свідчити про існування бозона Гіґґза, але остаточної певності в цьому досі немає.

Частинку, що має належати до класу бозонів, одного з різновидів елементарних частинок, передбачив іще в 1960-х роках британський фізик Пітер Гіґґз, ім’я якого вона й отримала. У популярній пресі поширена й її жартівлива назва «частинка Бога» через її теоретично важливу роль у виникненні Всесвіту.

Існування бозона Гіґґза передбачене в так званій «стандартній моделі» елементарних частинок. Фізики вважають, що він надає масу іншим частинкам. Вирішальну роль при формуванні Всесвіту після Великого вибуху мали відіграти саме бозони Гіґґза. Якщо його нарешті зафіксують, науковці зможуть з’ясувати, що таке маса і як фізичні тіла її отримують. Водночас, якщо існування цього бозона не підтвердиться, фізикам доведеться переглянути «стандартну модель» як фундаментальну теорію взаємодії субатомних частинок.
XS
SM
MD
LG