Доступність посилання

ТОП новини

Малий бізнес потерпає від зменшення доходів населення – експерт


Київ – Сегмент малого та середнього бізнесу скорочується через зменшення купівельної спроможності громадян, заявляють експерти. Водночас у податковій службі запевняють, що кількість платників єдиного податку зросла на 15 відсотків. Натомість економісти зазначають, що податківці мали б відрізняти кількість зареєстрованих суб’єктів підприємницької діяльності від кількості підприємців, які мають реальний прибуток.

Голова Державної податкової служби Олександр Клименко заявив, що кількість представників малого та середнього бізнесу в Україні зросла після запровадження нової моделі спрощеної системи оподаткування. Він каже, що за рахунок професійної організації процесу платники єдиного податку швидко, без конфліктів перейшли на нові правила. Підприємці залишилися в економіці й учетверо збільшили сплату єдиного податку, зауважив головний податківець.
149 тисяч нових підприємців з’явилося в Україні протягом першого півріччя 2012 року
Олександр Клименко

Олександр Клименко
Олександр Клименко
«Що стосується спрощенців, то їхня кількість зросла на 15 відсотків. Ми провели усі необхідні послуги, ми змогли створити усі умови, щоб малий бізнес був захищений та стимульований до розвитку. 149 тисяч нових підприємців з’явилося в Україні протягом першого півріччя 2012 року, а сплата цією категорією зросла вчетверо», – наголосив Клименко.

Більшість українців можуть купувати лише харчі – Данилюк

Представники малого та середнього бізнесу дійсно позитивно сприйняли спрощення сплати єдиного податку, однак голова податкової перебільшує, говорячи про розвиток цього сегменту, зазначає координатор громадянського руху «Спільна справа» Олександр Данилюк.

За його словами, нині підприємцям вигідно торгувати лише харчами. Відтак, кількість малих підприємців, які крім свідоцтва про реєстрацію мають ще й прибутки, лише зменшується, наголошує громадський активіст.
Переважна більшість українських громадян суттєво втратила свою купівельну спроможність
Олександр Данилюк

«Це просто смішно слухати. У зв’язку з тим, що переважна більшість українських громадян суттєво втратила свою купівельну спроможність, відповідно, дрібний та середній бізнес втрачають свого споживача. На сьогоднішній день можна говорити про те, що у 3-4 рази зменшилися обсяги закупівель у тих підприємців, які працюють у сфері роздрібної торгівлі, які займаються одягом чи надають послуги. Тобто там, де товар не належить до категорії першої необхідності», – пояснює Олександр Данилюк.

Стагнація – перша сходинка до деградації – експерт

Відсутність розвитку у секторі малого бізнесу, як і у будь-якому іншому, називають стагнацією, що є першою сходинкою до деградації, нагадує економічний експерт Школи політичного аналізу при Києво-Могилянській академії Сергій Кисельов. Крім того, він зазначає, що спрощення системи сплати єдиного податку не є єдиними чинником, який впливає на кількість підприємців та прибутковість їхнього бізнесу.
Зараз середня зарплата менша, ніж у грудні 2011-го
Сергій Кисельов

«Звичайно, купівельна спроможність громадян впливає на цей фактор. Адже у нас значна частина малого бізнесу – це саме торгівля. А зараз середня зарплата менша, ніж у грудні 2011-го. Доходи людей зростають дуже і дуже повільно, що стримує купівельну спроможність. У нас населення все ж доволі бідне, а що бідніша родина, то менше вона витрачає кошти на ті речі, які не стосуються безпосереднього виживання. Тобто, йде менше коштів на одяг, на побутову техніку, на подібні речі. Відповідно, на цьому програє також і малий бізнес», – відзначив Кисельов.

За словами Олександра Клименка, нині в Україні 1 мільйон 154 тисячі платників єдиного податку. Голова податкової служби заявив, що фіскальний тиск на них зменшується. Водночас, він повідомив, що за першу половину 2012 року податків зібрали на 10 відсотків більше, ніж у відповідний період минулого року.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG