Доступність посилання

ТОП новини

Медична режисура у драмі хворої Тимошенко


Лікуванням Юлії Тимошенко керує її адвокат, а не професор з Берлінської клініки «Шаріте», кажуть члени Харківського обласного медичного наукового товариства, які зустрічалися з лікарем екс-прем’єра Лутцем Гармсом. Перед тим, як зустрітися з ним, медична спільнота Харківщини у своїй заяві висловила стурбованість щодо «тривалого і малоефективного» лікування Юлії Тимошенко, яке проводять німецькі лікарі. Заяви харківських медиків підтримало кілька громадських організацій, серед яких ветеранські об’єднання та ті, що опікуються людьми з особливими потребами. А «Молоді регіони» (це молодіжна організація Партії регіонів) із плакатами, на яких англійською та російською були написані образи на адресу Лутца Гармса, два дні переслідували усюди німецького професора.
Лутц Гармс
Лутц Гармс

Керівники харківських лікарень, медичних інститутів – старійшини лікарського корпусу Харківщини – виступили з ініціативою про зустріч з німецьким професором із клініки «Шаріте» Лутцем Гармсом, щоб з’ясувати, як він пояснює надто повільне одужання Юлії Тимошенко.

«Ми від початку говорили, це звучало і в розмовах з німецьким лікарем, – ніякої політики. Нас менш за все цікавить зараз політика. Ми хочемо зрозуміти ситуацію, що склалася: чому ось уже тривалий час Юлія Тимошенко проходить лікування, а ми не спостерігаємо помітних результатів – все може бути в клінічній практиці», – говорить член міжнародної комісії з обстеження колишнього прем’єра, директор Інституту патології хребта і суглобів імені Ситенка Микола Корж.

Харківська медична спільнота заявляє, що хотіла з’ясувати методику лікування, яку застосовує берлінський лікар, і поміркувати разом щодо можливих варіантів подальших обстежень та терапій. Лутц Гармс одразу заявив, що з українськими колегами може дискутувати лише за умови, що на це буде воля пацієнтки.

Відповідаючи на запитання Радіо Свобода, він спростував заяви місцевої медичної спільноти, що лікування ведеться в закритому режимі.
Ми тісно співпрацюємо з українськими колегами, вони все знають, що ми пропонуємо і робимо
Лутц Гармс

«Ми тісно співпрацюємо з українськими колегами і, безумовно, вони все знають, що ми пропонуємо і робимо. Знають до дрібниць», – наголошує голова правління клініки «Шаріте».

Зустріч медиків із Гармсом пройшла напружено і безрезультатно. Тепер захисник лідера «Батьківщини» Сергій Власенко з харківськими медиками обмінюється різкими взаємообвинуваченнями.

Голосні заяви професорсько-академічного корпусу Харківщини підхопило п’ять громадських організацій, які отримують матеріальну підтримку з боку обласної та міської влади. Серед них організації, що опікуються ветеранами та інвалідами.

Віце-президент громадської організації «Кріавіта» Олена Шингарьова, а вона пересувається інвалідним візочком, висловила переконання, що така серйозна увага міжнародної спільноти до хвороби Тимошенко є маніпуляцією певних політичних сил і міжнародних організацій задля тиску на громадську свідомість.

За словами Олени Шингарьової, саме міжнародні організації формують негативний імідж України у світі, а тому вони зацікавлені у тривалій хворобі лідера української опозиції.

Вогню в медичну перепалку додали ще 17 лікарів, котрі поблизу німецького посольства висловили незадоволення перебігом процесу лікування, яке веде берлінський лікар Лутц Гармс.

«Тут більше політичних технологій» – правозахисник

Спостерігаючи за останніми акціями, медичний експерт Харківської правозахисної групи, кандидат медичних наук Андрій Роханський переконаний, що у бажанні харківської медичної спільноти більше не професійних питань, а політики.

«На мою думку тут більше політичних технологій. Судіть самі, питаннями про стан здоров’я і методами лікування цієї пацієнтки, навіть зі збереженням медичної таємниці, можуть цікавитися лише ті люди, які беруть участь у лікувальному процесі, або судмедексперти, але яке відношення має лікар з іншої медичної установи до лікування пацієнта?» – зауважує медичний фахівець.

Андрій Роханський має 20-річну практику фізіотерапевта, а тому з досвіду знає, що керівники бюджетних структур, до яких відносяться і медичні, повністю залежні від влади, а тому не можуть відмовитися від участі в таких політичних акціях.

Сам Лутц Гармс перед відльотом до Берліна, а його проводжали «Молоді регіонали» з плакатами, де йшлося про підкупність німецького професора, заявив: «Я вважаю цю акцію символічною, з певним політичним сигналом. Мене це зовсім не зачіпає, і не ображає».

Харківські медики обіцяють і надалі не мовчати, бо, кажуть вони, така патологія хребта, як у Юлії Тимошенко, не може так довго лікуватися.

Читайте більше тут:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG