Доступність посилання

ТОП новини

Касацію у справі Тимошенко перенесли, бо «тисне лікарня» – прокурор


Київ – Ще понад місяць касаційна скарга захисту Юлії Тимошенко залишатиметься нерозглянутою. Вищий спеціалізований суд ухвалив рішення задовольнити клопотання представників Держобвинувачення. Прокурори просили перенести розгляд касації через те, що засуджена перебуває в лікарні, і, нібито, не може скористатися своїм правом бути присутньою у суді. Захист екс-прем’єра наголошує на тому, що Тимошенко тричі письмово заявляла про своє бажання, щоб розгляд справи відбувався за її відсутності.

Захист екс-прем’єра Юлії Тимошенко отримав додаткові аргументи, щоб просити Європейський суд з прав людини розглянути її справу до звершення усіх процедур національного судочинства, заявив депутат від БЮТ Сергій Власенко. За його словами, суд у Страсбурзі може ухвалити таке рішення, коли переконається, що в Україні Тимошенко позбавлена можливості захищатися належним чином. Чергове перенесення розгляду касації адвокати трактують саме як позбавлення права на захист, наголосив Власенко.
Влада робить спроби створити додаткові перешкоди на шляху до Європейського суду з прав людини
Сергій Власенко

«Ухвала Вищого спеціалізованого суду не ґрунтується на законі і не має з законом нічого спільного. Головне – це воля Юлії Тимошенко: бути чи не бути присутньою під час касаційного розгляду. Вона висловила свою думку тричі. Дата 16 серпня обрана не випадково. Влада робить спроби пришвидшити розгляд справи у Харкові і загальмувати розгляд справи у Вищому спеціалізованому суді, з метою створити додаткові перешкоди на шляху до Європейського суду з прав людини», – зауважив Власенко.

Другою метою затягування касаційного розгляду, за словами Сергія Власенка, є недопущення Юлії Тимошенко до участі у політичному житті країни і, зокрема, у парламентських виборах нинішнього року. Водночас, захисник екс-прем’єра заявив, що Тимошенко все-одно буде депутатом Верховної Ради сьомого скликання.

Лікарня тисне на Тимошенко – Дрогобицька

Представники Держобвинувачення заявляють, що піклуються саме про право Юлії Тимошенко на захист. За словами прокурора Оксани Дрогобицької, засуджена екс-прем’єр, перебуваючи у лікарні, не може бути адекватною у вирішенні питання про свою присутність у суді.

«Якщо прочитати усі три заяви засудженої Тимошенко – в жодній із них не зазначена категорична відмова брати участь у розгляді справи. Касаційний суд не зобов’язує Тимошенко бути присутньою. Справа переноситься, оскільки Тимошенко перебуває у лікарняному закладі. Вона у повній мірі не може скористатися своїм правом. Перебування у лікарні на неї тисне. Отримавши висновок про дійсний стан здоров’я Тимошенко, суд визначиться, чи може вона цим правом скористатися, чи ні», – сказала Дрогобицька.

Яким саме чином Юлія Тимошенко має викласти своє небажання бути присутньою під час касаційного розгляду, щоб прокурори переконалися, що відмова є категоричною, Оксана Дрогобицька пояснювати відмовилася.
Боб Декерт
Боб Декерт

Уряд Канади проситиме Україну звільнити Тимошенко

За розглядом касаційної скарги у справі Тимошенко стежать іноземні дипломати та політики. Судові засідання відвідують спецпредставники Європарламенту Пат Кокс і Александр Квасневський. На засіданні Вищого спеціалізованого суду в четвер був і парламентський секретар міністра закордонних справ Канади Боб Декерт. Він повідомив, що парламент Канади закликав канадський уряд звернутися до України з вимогою негайно звільнити екс-прем’єр-міністра Юлію Тимошенко та припинити політично вмотивоване кримінальне переслідування опозиційних політиків.
Ми закликали уряд Канади звернутися до України щодо негайного звільнення Тимошенко, а також стосовно інших в’язнів, справи стосовно яких є, очевидно, політично вмотивовані
Боб Декерт

«Уряд та парламент Канади дуже занепокоєні станом здоров’я пані Тимошенко, її лікуванням та ставленням до неї. А також тим, що виглядає як політичне переслідування. Ми були дуже розчаровані рішенням суду не задовольнити прохання її захисників і не продовжити розгляд цієї справи. Комітет у закордонних справах парламенту Канади склав сою доповідь стосовно демократичних інституцій в Україні. Перш за все ми закликали уряд Канади звернутися до України щодо негайного звільнення пані Тимошенко, а також стосовно інших в’язнів, справи стосовно яких є, очевидно, політично вмотивовані», – заявив Декерт.

Також, за словами канадського парламентарія, уряд Канади проситиме Україну надати належну медичну допомогу ув’язненим екс-прем’єр-міністру Юлії Тимошенко, екс-міністру внутрішніх справ Юрію Луценку та колишньому виконувачу обов’язків міністра оборони Валерію Іващенку.

Розгляд справи Юлії Тимошенко у Європейському суді з прав людини призначено на 28 серпня цього року.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG