Доступність посилання

ТОП новини

«Слабкі» партії – зате «сильні» партійці. Хто піде в Раду з округів?


Київ – «Єдиний центр» і «Народна партія» Володимира Литвина не формуватимуть партійних списків. Про це у вівторок повідомили ці партії на своїх з’їздах. А «Наша Україна» піде на вибори в альянсі з «Українською народною партією» Юрія Костенка та Конгресом українських націоналістів. На думку політологів, майбутнє серед усіх згаданих політсил на виборах є тільки у їхніх мажоритарників – і то, якщо вдасться домовитись із конкурентами від «регіоналів» та Об’єднаної опозиції.

Дев’ятеро кандидатів будуть балотуватися у мажоритарних округах від партії «Єдиний центр» (ЄЦ). Серед висуванців – один із лідерів партії, нинішній міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога та його брати Іван і Павло, які разом із Василем Петьовкою балотуватимуться на Закарпатті, а також політолог Вадим Карасьов, який спробує свої сили в Києві на Оболоні – там же, де і б'ютівець Олександр Бригинець.

ЄЦ свідомо відмовляється від участі у будь-яких політичних об’єднаннях і висування партійних списків, заявив Віктор Балога.

«Відбирати голоси і від влади, і від опозиції, щоб потім у парламенті на нас тиснули з обох боків, я не хочу, – пояснив він журналістам на брифінгу. – Щоб до мене потім ставились, як до пана Ющенка?»

Політолог Сергій Таран у коментарі Радіо Свобода зауважує, що шанси пройти в Раду від Закарпаття у всіх згаданих кандидатів дуже високі, а от Вадиму Карасьову буде значно складніше, якщо Олександр Бригинець у своїй передвиборній кампанії позиціонуватиметься як єдиний опозиційний кандидат.

«Хоча Закарпаття і Київ – регіони різні, ключ до успіху в «Єдиного центру» – абсолютно той самий: якщо подивимось на попередні парламентські вибори, сумарний рейтинг тих, хто входить до опозиції, вищий, ніж рейтинг ЄЦ – навіть на Закарпатті, – зауважує політолог. – Тому в разі висунення єдиного кандидатка від опозиційних сил, у партії Балоги можуть бути з цим складнощі».

«Литвинівці»: хто в округ, хто – в «регіони»

Відмову від партійних списків на з’їзді «Народної партії» проголосив також її лідер Володимир Литвин. П’ятивідсотковий бар’єр є занадто складним для цієї політичної сили, пояснює він. Сам Литвин балотуватиметься на Житомирщині.

Однак не всі в «Народній партії» згодні із відмовою від списків. Напередодні на з’їзді «Партії регіонів» стало відомо, що троє «литвинівців» – Ігор Шаров, Олег Зарубінський та Катерина Ващук – балотуватимуться до Верховної Ради за списками Партії регіонів.

Коментуючи такий вчинок своїх соратників, лідер партії Володимир Литвин заявив, що цей крок із ним узгоджений.

«Колеги до мене приходили з цього приводу, і я їм сказав, що все залежатиме від того, як вони надалі будуть висловлювати свою позицію», – зауважив політик.

Політолог Сергій Таран ситуацію зі списками пояснює тим, що політики просто повертаються до тих партій, погляди яких розділяли на голосуваннях у парламенті.
Члени Народної партії Литвина йтимуть на вибори по мажоритарці
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Ющенко не пройде – політолог

Натомість «Наша Україна» від партійного списку не відмовилась. Разом із «Конгресом українських націоналістів» та «Українською народною партією» Костенка вони оприлюднили своїх кандидатів. На сам з’їзд журналістів не пустили, за винятком деяких.

Загалом, серед першої «тридцятки» дві третини займають нашоукраїнці. Першим номером піде колишній Президент Віктор Ющенко, під другим – Юрій Костенко, під третім – Олексій Івченко, також у п’ятірці – Ірина Ванникова і Сергій Бондарчук. Щодо деяких кандидатур на місце у списку, зокрема щодо колишнього прес-секретаря Ющенка Ірини Ванникової, точилися суперечки.

Всі три згадані політичні сили не мають такого впливу, як Партія регіонів і Об’єднана опозиція, зауважує політолог Сергій Таран. Тому, на його думку,
незалежно від того, висувають вони списки чи ні, шанси пройти у Верховну Раду наступного скликання є тільки у мажоритарників із цих партій. Що ж до «Нашої України», то, як вважає політолог, вона може виконувати роль «громовідводу» від Партії регіонів: відтягувати голоси від «Батьківщини» і провокувати сварки в опозиційному середовищі.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

  • Зображення 16x9

    Андрій Баштовий

    Журналіст Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG