Доступність посилання

ТОП новини

Чиновникам Донеччини закидають непрозорі закупівлі на 300 мільйонів


Донецьк – У Донецьку знову говорять про корупцію та свавілля чиновників. Цього разу про це заявив місцевий осередок політичної партії «Демократичний альянс». Експерти партії вже протягом півроку займаються моніторингом держзакупівель на Донеччині. Йдеться про суму непрозорих закупівель більше, ніж у 300 мільйонів гривень по всій Донецькій області.

Моніторинг здійснювали місцевий журналіст та юрист, вони зробили аналіз закупівель, що висвітлювалися у місцевих ЗМІ та у «Віснику державних закупівель».

Ідеться, наприклад, про закупівлю продуктів для шкіл. Якщо молоко у роздрібному продажі коштує трохи більше ніж 7 гривень за літр, донецькі районні відділи освіти купують його по 11 гривень. Подібна ситуація склалася й із курятиною та цукром.

Окрім цього, «Демократичний Альянс» стверджує, що у Донецьку за завищеною ціною купують пальне та дорожні знаки, замовляють ремонт доріг.

«Ми жахнулися тих обсягів...»

«Ми жахнулися тих обсягів, коли побачили, скільки крадуть бюджетних коштів, які можна було б використати на приведення до ладу лікарень, дитячих садочків, на якісний ремонт парків не тільки в центрі Донецька, але й по місту, по області», – зазначає Євген Семехін, голова донецького осередку політичної партії «Демократичний альянс».

Після виявлення фактів непрозорих тендерних процедур та інших махінацій, партія звернулася до прокуратури та до Антимонопольного комітету. Однак, за словами Євгена Семехіна, все, що роблять контролюючі органи, це надсилають їм різноманітні відписки.

Він пояснює, що в цьому випадку їхня партія була визнана третьою стороною, тобто незацікавленою, тому Донецький обласний Антимонопольний комітет відмовився розглядати заяви «Демократичного альянсу». Що ж стосується правоохоронної системи, то активісти готові йти аж до Генеральної прокуратури, але поки що ведуть листування із районною, міською та обласною прокуратурами.

Критика чинної влади перед виборами

Однак міська влада не визнає своєї провини та називає свою роботу чесною і прозорою.

Донецький міський голова Олександр Лук’янченко заявив: «Це технологія 2004 року. Коли кажуть, що ти постійно фальсифікацією займаєшся. Сьогодні всі будуть перед виборами критикувати чинну владу. У них немає інших інструментів. Ми працюємо в акваріумі. Нас перевіряють усі. В тому числі і виконання закону про закупівлі. Тому всі рішення, які ухвалює Донецька міська рада, вони лежать у правовому полі чинного законодавства».

За словами міського голови, всі закупівлі у цих сферах неодноразово перевірялися контролюючими органами. І порушень знайдено не було. Наприклад, у випадку з бензином фірма-постачальник часто ставить у договір найвищу можливу за прогнозами ціну за півроку, але закуповують паливо щомісяця все одно за середньостатистичною ціною, яку називає обласне управління статистики.

До речі, буквально у вівторок стало відомо, що Служба автомобільних доріг у Донецькій області 20 липня за результатами тендерів уклала низку угод на поточний ремонт кількох автодоріг на загальну суму 848,22 мільйона гривень. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель». Ця сума набагато більша, ніж деякі області України витрачають на ремонт доріг за кілька років. Одним із основних підрядників стане «Шляхове будівництво «Альтком», яке приписують до сфери впливу віце-прем’єра Бориса Колеснікова.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG