Доступність посилання

ТОП новини

Гаврилишин: «мовний» закон мобілізує українців на зміни


«Мовний» закон є найгіршим законом за всі роки незалежності України. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив відомий за кордоном українець, економіст та меценат Богдан Гаврилишин. Водночас він не шкодує через те, що його швейцарський фонд фінансував поїздку до Віктора Януковича представників української інтелігенції, які на початку тижня особисто намагалися відрадити Президента.

Богдан Гаврилишин називає новий «мовний» закон, який напередодні підписав Президент України, «жахливим», бо бачить у ньому загрозу внести розкол в українське суспільство. «Це справді найгірший законопроект від часу існування незалежної держави Україна», – каже він.

Водночас, коментуючи новий закон по телефону зі Швейцарії, Гаврилишин помітив у суперечливому документі й деякий позитив.

Це мобілізує людей більше, не тільки може на вибори до Верховної Ради, чи вибори Президента
Богдан Гаврилишин
«Це мобілізує людей більше, не тільки, може, на вибори до Верховної Ради чи вибори Президента, а справді навчитися як і потім піти в різні органи влади, починаючи з району і області, щоб змінити цю Україну, щоб вона могла пройти необхідну трансформацію. На мою думку, це зробить тільки зовсім нова генерація, молоді люди, але для цього їм треба підготуватися. Це забере кілька років», – очікує Гаврилишин.

Меценат не шкодує, що його фонд оплатив поїздку до Віктора Януковича групи представників української інтелігенції, які на початку тижня літали у Крим обговорювати з президентом «мовний» закон.

Коли я дізнався про намір, я дуже радо це профінансував, бо я думав, що було варто дати шанс навіть Януковичу послухати і не підписати. Була певна надія на це, я дуже розчарований, що так не вийшло
Богдан Гаврилишин
«Коли я дізнався про намір, я дуже радо це профінансував, бо я думав, що було варто дати шанс навіть Януковичу послухати і не підписати. Була певна надія на це, я дуже розчарований, що так не вийшло».

Богдан Гаврилишин так само не шкодує, що особисто ходив разом з кардиналом Любомиром Гузаром до Голови Верховної Ради Володимира Литвина теж з проханням не скріпляти підписом «мовний» закон.

«Литвин також казав, що не підпише, але підписав. Знаємо тепер точно, яка тут є політика влади».

«Не тому, що ми вклоняємося гаранту»

Те, що представники інтелігенції поїхали – це підкреслює, наскільки антиукраїнська політика є в нашого уряду на чолі з Президентом
Богдан Гаврилишин
Чи має взагалі сенс таке спілкування з українськими політиками, яке дехто порівняє з походами до радянських вождів? Чи варто взагалі було сподіватися на позитивний результат? «Я не думав, що є великий відсоток можливості такої. Але те, що представники інтелігенції поїхали – це підкреслює, наскільки антиукраїнська політика є в нашого уряду на чолі з Президентом. Я бачу у тому певне виправдання, чому це робити. Не тому, що ми вклоняємося нашому гаранту (сміється), бо гарант не дуже, бачу, турбується, що в Конституції зазначено про мову», – вважає Богдан Гаврилишин.

Лунає критика і стосовно складу учасників делегації інтелігенції у Крим до Президента, адже у список не потрапили ні Ліна Костенко, ні Іван Дзюба, ні Юрій Андрухович та інші авторитетні представники «творчого цеху». Богдан Гаврилишин говорить, що він не обирав учасників поїздки, а лише фінансово підтримав ідею. Каже, що точну суму, у скільки це обійшлося, знатиме від фінансового директора фонду свого імені у четвер, коли прилетить зі Швейцарії до Києва.

Уродженець Тернопільщини, Богдан Гаврилишин був радником кількох українських президентів, прем’єрів і голів Верховної Ради, засновником Міжнародного інституту менеджменту в Женеві, членом Римського клубу.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG