Доступність посилання

ТОП новини

Європейський джаз звучатиме по-українськи


Київ – Цього року Україна вперше виступить співорганізатором «Європейського джазового оркестру». Це щорічний проект, який проходить за участі Європейської мовної спілки та однієї з країн Європи. Молоді джазові музиканти зберуться в оркестр та протягом двох тижнів у вересні даватимуть концерти у Польщі, Німеччині, Австрії та інших країнах. Фінальний виступ відбудеться у Києві.

Проект «Європейський джазовий оркестр» ініціювала Європейська мовна спілка. Щороку вона обирає співучасником одну з європейських країн та відбирає 20 джазових музикантів. Композитор та диригент оркестру має представляти країну-організатора. Основний критерій для музикантів – вік.

«Найважливіша умова для того, щоб потрапити до оркестру – бути молодшим від 30 років. Ми не прагнемо привезти до слухачів відомих зірок джазової сцени. Наша мета – зібрати виконавців із різних країн, молодих музикантів, що вже багато чого досягли, дати їм працювати разом і подивитися, що з цього вийде», – розповідає Хьюго Секоранья, керівник джазової секції Європейської мовної спілки.

Джаз зі слов’янським мотивом

Після трьох років перемовин Україна вперше стала співорганізатором «Європейського джазового оркестру». Керуватиме оркестром український композитор та диригент Ігор Стецюк. Він же – автор творів, із яких складатиметься репертуар колективу.
Практично уся музика для програми – оригінальна, створена спеціально для цього складу. Її інтонаційною основою є слов’янський мелос
Ігор Стецюк

«Це не буде традиційний джаз. Це буде поєднання джазової основи та музики стилю джаз-рок. Це буде музика з елементами симфонізму, тому що оркестр справді великий. Практично уся музика для програми – оригінальна, створена спеціально для цього складу. І її інтонаційною основою є слов’янський мелос, як дуже давніх періодів, так і більш сучасних», – зазначає композитор.

Із оркестром також гратиме молодий український бандурист із Одеси Георгій Матвіїв. А на концертах у Києві до музикантів приєднається струнна група Національної радіокомпанії України.

Від клубів до фестивалів

Перед початком гастролей «Європейський джазовий оркестр» збереться на репетиції у Данії, а потім вирушить у двотижневий тур до Польщі, Німеччини, Чехії, Австрії, Словенії, Словаччини, Угорщини і насамкінець – до України. Музиканти гратимуть у різних місцях для різних аудиторій: як у клубах, так і на великих фестивалях.

«У Словаччині ми виступаємо у дуже гарному замку. Тож ми сподіваємося, що до нас ставитимуться як до королів і королев», – жартує організатор туру Пер Бех Єнсен.

Виступи «Європейського джазового оркестру» у Києві мають відбутися 19-го та 20 вересня в Будинку звукозапису Національної радіокомпанії України та в Національній музичній академії. На концертах вестимуть багатоканальний запис, що згодом з’явиться на диску. Виступи також транслюватимуть європейські радіостанції.
  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG