Доступність посилання

ТОП новини

Україна не буде екстрадувати Осмаєва до Росії до рішення Страсбурзького суду – Генпрокурор


Адам Осмаєв
Адам Осмаєв
Україна не буде екстрадувати до Росії Адама Осмаєва, якого підозрюють в організації замаху на президента Росії Володимира Путіна, доки в його справі не буде рішення Європейського суду з прав людини, заявив у середу Генеральний прокурор Віктор Пшонка.

Як сказав він, перебуваючи в Одесі, Україна зобов’язана це зробити відповідно до підписаних нею міжнародних конвенцій, і Генпрокуратура ухвалить своє рішення щодо екстрадиції після ухвали Страсбурзького суду.

За його словами, його колеги з Росії з розумінням поставилися до цього і підтвердили, що готують для Страсбурзького суду свої документи в справі Осмаєва.

Так само документи готує й Україна, бо захисники Осмаєва оскаржують у Європейському суді з прав людини порушення його права на захист.

Речник Генпрокурора Маргарита Велькова уточнила агентствам, що так само ще не вирішене питання щодо екстрадиції до Росії другого підозрюваного в справі щодо замаху на Путіна Іллі П’янзіна. За її словами, Апеляційний суд Одеської області ще не призначав дати розгляду його скарги на рішення про його екстрадицію.

У вівторок у Міністерстві закордонних справ підтвердили, що Україна за рекомендацією Європейського суду з прав людини припинила процедуру екстрадиції Осмаєва до Росії.

Правозахисники і цивільна дружина Осмаєва заявляли, що його причетність до протиправних дій не доведена, як і не доведено, чи й справді він є тим самим Адамом Осмієвим, якого вже кілька років розшукує російська Федеральна служба безпеки за підозрою у причетності до терактів.

Днями Апеляційний суд Одеської області визнав недостатніми аргументи адвокатів Адама Осмаєва і підтримав пропозицію прокуратури про екстрадицію його до Росії як головного фігуранта у кримінальній справі за фактом підготовки замаху на нинішнього президента Росії Володимира Путіна. Із запитом про видачу Осмаєва звернулася раніше Генеральна прокуратура Росії.

4 лютого в Одесі під час спеціальної операції затримали підозрюваних, які перебували в міжнародному розшуку, Адама Осмаєва та Іллю П’янзіна. Їх підозрювали у скоєнні вибуху в Одесі 4 січня 2012 року. 27 лютого в СБУ підтвердили, що цим затриманням російські та українські спецслужби запобігли планам терористів, які напередодні президентських виборів у Росії, що відбулися на початку березня, готували замах на тодішнього прем’єр-міністра Росії Путіна. У деяких російських політиків та журналістів виникали сумніви щодо реальності такого замаху на російського керівника. Критики також заявляли, що оголошення про викриття замаху на Путіна могло бути частиною політичного піару цього діяча напередодні президентських виборів у Росії, в яких він кандидував і врешті переміг.
XS
SM
MD
LG