Доступність посилання

ТОП новини

Виборча кампанія у США: на черзі – партійні з’їзди


Виборча кампанія в США переходить у наступну фазу – виборчі партійні з’їзди. З’їзд Республіканської партії розпочнеться наступного понеділка, 27 серпня, в місті Тампа, штат Флорида. Демократи зберуться в Шарлоті, Північна Кароліна, на початку вересня. Жодних сюрпризів на цих з’їздах не очікується – республіканці офіційно номінують кандидатом в президенти Мітта Ромні, а демократи – Барака Обаму.

Напередодні з’їздів, екрани телевізорів заполонила негативна рекламна кампанія. Кандидати на неї реагують з образою.

«Інша сторона вирішила, що компроміс – це таке бранне слово. І вони витрачають багато часу, намагаючись побороти мене, замість того, щоб рухати країну уперед», – каже Барак Обама.

Пане президенте, заберіть свою кампанію розколу, злості та ненависті назад до Чикаго, та дайте нам можливість відбудувати та об’єднати країну
Мітт Ромні
«Так що, пане президенте, заберіть свою кампанію розколу, злості та ненависті назад до Чикаго, та дайте нам можливість відбудувати та об’єднати країну», – закликає Мітт Ромні.

Мітт Ромні, обравши одного з лідерів республіканців у Конгресі, Пола Раяна, своїм партнером на виборах, здобув прихильність консерваторів-республіканців.

Але в той же час, Раян негайно став мішенню демократів, які критикують його план реформування державної системи охорони здоров’я пенсіонерів.

«Тепер надії та зміни стали причиною атак та звинувачень. Ми не будемо валити провину на інших людей. Ми візьмемо на себе відповідальність», – заявив Пол Раян.

Під час з’їзду Мітт Ромні має шанс посилити підтримку власної партії, каже аналітик Американського інституту підприємництва Норман Орнштейн. «Ромні має шанс зруйнувати свій імідж владного, черствого багатія, що втратив зв'язок з реальністю, і показати себе як батька родини, який піклується про інших, але в той же час є досить компетентним, щоб рухати країну вперед».

Результати опитувань громадської думки показують, що виборці поки що віддають перевагу Бараку Обамі, але його позиція є дуже вразливою через слабку економіку. Президент намагається переконати американців, що ситуація покращується.

Я підніматимусь кожного ранку і боротимусь за вас з усіх сил. Я думатиму про вас, представлятиму вас, боротимусь за вас
Барак Обама
«Я підніматимусь кожного ранку і боротимусь за вас з усіх сил. Я думатиму про вас, представлятиму вас, боротимусь за вас. І я дотримався цієї обіцянки, Айова. Я дотримався цієї обіцянки», – заявив Обама, виступаючи перед виборцями штату Айова.

Орнштейн каже, що під час свого виступу в Шарлоті Обама стоятиме перед особливим викликом. «Йому треба підкреслити речі, які він зробив, включно з наказом про вбивство Осами бін Ладена, аби показати, що він - сильний, рішучий лідер», – сказав Норман Орнштейн.

У минулому, партійні з’їзди відігравали більшу роль, ніж сьогодні. На них, каже соціолог Пітер Браун, власно вирішували, кому бути кандидатом в президенти. «Вони стали методом презентації партій у кращому світлі. Це шлях показати виборцям, що зараз представляє партія, ким є кандидат і, яких цінностей він дотримується».

А після з’їздів, наступним етапом передвиборчої кампанії стане низка дебатів між кандидатами, які розпочнуться 3-го жовтня.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG