Доступність посилання

ТОП новини

«Силу борщу» вимірювали у Черкасах. Чудо-борщів було чимало (ФОТО)


Черкаси – 21-шу річницю Незалежності у Черкасах відсвяткували фестивалем «Сила борщу». Під час фесту гості та жителі міста смакували традиційним червоним борщем із пампушками, зеленим борщем із кропивою, борщем із поліськими травами, а також борщем із заморською ікрою. А от найкращим борщем шляхом голосування грішми обрали борщ із копченими реберцями та чорносливом. Загалом більш ніж за дві години дегустації черкащани скуштували близько 600 літрів української традиційної страви.

«Любі друзі! Черкащани! Зі святом будьте здорові! Беріть борщ! Смачний борщ!», «Український, знаменитий, наче полум’ям налитий! Чудо-борщ, таких борщів ще ніхто в житті не їв!» – такими закликами у Черкасах у День Незалежності України запрошували перехожих спробувати українську національну страву на другому міському фестивалі борщу «Сила борщу».

Свято борщу – це своєрідна родзинка Черкас, переконаний ініціатор та організатор заходу очільник КП «Дирекція парків» Олександр Радуцький. Більше того, каже він, «Сила борщу» надалі щороку відбуватиметься у місті, з кожним разом збільшуючи масштаби.

«Фестиваль у нас називається «Сила борщу» – бо це таке народне дійство, і всі у свій час любили чи люблять їсти борщ. Чому ми зробили цей фестиваль традиційним? Насамперед тому, що минулого року, коли ми вперше організували фестиваль, було багато позитивних відгуків. Дуже багато людей мені писали у соціальних мережах і просили, щоб ми знову провели цей захід», – зазначає Олександр Радуцький.

Команди дивували відвідувачів унікальними рецептами борщу

Цього року за титул кращих кухарів змагалися п’ять команд: дві громадські організації, комунальне підприємство, представники міської влади і бізнесу та жителі одного з мікрорайонів міста. Вони дивували відвідувачів унікальними рецептами традиційної української страви. Зокрема, під час фесту можна було скуштувати традиційний український борщ із пампушками «Жонатий борщ від «Рідного міста», «Зелений борщ від Радуцького» із кропивою, «Поліський борщ» із ожиною, з поліською сосною та травами, борщ із копченими реберцями та чорносливом, а також борщ із заморською ікрою.

Оригінальним «Поліським борщем» із ожиною, з поліською сосною та травами черкащан здивували кухарі з мікрорайону «Луначарський». Нащадок козацького роду, голова комітету самоорганізації населення мікрорайону Руслан Зоря у коментарі Радіо Свобода зізнався, що це його родинний рецепт.

«Окрім традиційного набору, найцікавіше, що у нас є – це збір лісових трав, який збирали в ніч на Івана Купала, ожина за самком і сосна поліська. Це наш секретний рецепт», – ділиться він.

Найпопулярніший у Черкасах – «Жонатий борщ»

Утім, найбільше охочих зібралося поласувати традиційним українським борщем із пампушками, салом і часником – «Жонатим борщем» від «Рідного міста». До речі, як розповідають кухарі з команди громадської організації «Рідне місто», «Жонатим» з давніх-давен називали борщ, який подавали з пампушками, часником, хлібом і салом. «Бо сила не лише в борщі, а сила в родині», – наголошують вони.

Жителька одного з районів області Валентина до Черкас приїхала спеціально на фестиваль борщу. З-поміж усіх борщів цього року їй найбільше припав до душі борщ за традиційним рецептом.

«Зелень, м’яса шматочок, бо без м’яса не такий борщ. Найсмачніший – український традиційний борщ, той, що ми в селі звикли варити», – зауважує жінка.

Щоб отримати порцію борщу, відвідувачі фестивалю цього року мали внести символічну плату – 2 гривні. Власне, за кількістю грошей у скриньках команд і визнали найкращих кухарів. Цього разу перемогла команда бізнесу і міської влади та її борщ із копченими реберцями й чорносливом, за який вони отримали 1077 гривень.


Рецепт борщу-переможця із копченими реберцями та чорносливом

На 150 літрів взяти 3 кілограми квасолі, відварити окремо.

Підсмажити 3,5 кілограми порубаних порційними шматочками свинячих реберець.

Коли в казані закипить вода, покласти туди реберця, 15 кілограмів картоплі та квасолю. Згідно з правилами, кожен інгредієнт додають тоді, коли закипів попередній.

Далі потрібно додати підсмажені на олії 7 кілограмів моркви та 5 кілограмів цибулі. Потім додати 8 кілограмів нашаткованої капусти.

Підсмажити 7 кілограмів нарізаного соломкою буряка та 1 кілограм томатної пасти, туди ж додати 3 літри томатного соку і почищені від шкірки помідори. Коли це все протушкується, додати в борщ, але після того, як картопля і капуста вже трохи проварилися. Наприкінці приготування додати до страви 1,5 кілограма трохи розпареного чорносливу без кісточок (бажано в’яленого).

До борщу подавати сметану, пампушки з часником та кропом або бутерброди з чорного хліба з перемеленими салом та часником.

Смачного!
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG