Доступність посилання

ТОП новини

Азербайджан підвищує в званні помилуваного вбивцю вірменина


Азербайджан підвищив у суботу у званні свого офіцера, засудженого в Угорщині до довічного ув’язнення за вбивство вірменина, поверненого до Баку відбувати покарання і негайно помилуваного.

Міністр оборони Азербайджану надав лейтенантові Рамілеві Сафарову звання майора, підвищивши його таким чином відразу на три ранги.

Вірменія тим часом заявила в суботу, що подасть до Мінської групи ОБСЄ, яка займається вирішенням конфліктів Єревана і Баку, на помилування вбивці в Азербайджані.

Цього ж дня сотні людей вийшли на протест до консульства Угорщини в Єревані, спалили угорський прапор і закидали будову яйцями, помідорами і дрібними монетами.

Також у суботу президент США Барак Обама висловив глибоку стурбованість помилуванням убивці й заявив, що це рішення Азербайджану суперечить зусиллям, що мають на меті зняти регіональну напруженість і досягти примирення. Вашингтон також вимагає пояснень від Будапешта через видачу засудженого, повідомив речник Білого дому.

У п’ятницю Вірменія зупинила дипломатичні відносини з Угорщиною, коли Будапешт того ж дня передав Баку для відбування подальшого покарання азербайджанського офіцера, засудженого в Угорщині до довічного ув’язнення за вбивство офіцера з Вірменії; відразу після його прибуття до Баку президент Азербайджану Ільгам Алієв помилував його і звільнив від відбування довічного покарання.

Угорщина заявляє, що передала засудженого до його країни тільки після того, як отримала тверді гарантії Міністерства юстиції Азербайджану, що довічний вирок буде виконаний.

В Угорщині суд засудив 2006 року азербайджанського офіцера Раміля Сафарова до довічного ув’язнення з можливістю умовно-дострокового звільнення не раніше як через 30 років. Суд визнав його винним у вбивстві вірменського офіцера Ґурґена Марґаряна під час їхнього спільного перебування на курсах англійської мови, організованих в Угорщині за програмою НАТО «Партнерство задля миру» 2004 року. Сафаров заявляв, що зарубав Марґаряна уві сні сокирою «з мотиву національної ненависті», а саме через те, що той «образив азербайджанський прапор».

Відносини Вірменії й Азербайджану напружені історично, а останніми десятиліттями ця напруженість особливо висока через проблему Нагірного Карабаху.
XS
SM
MD
LG