Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську проходить Козацький фестиваль «Самарська Покрова»


У суботу в Дніпропетровську, на території зруйнованої Богородицької фортеці, відбувається фольклорно-етнографічний козацький фестиваль «Самарська Покрова-2012».

Організатори кажуть: мають на меті відроджувати минулу славу Богородицької фортеці, «розкручувати» її як місцину, цікаву для туристів і митців.

Захід багатий на пізнавальні та культурно-мистецькі події, зокрема, у рамках фестивалю відкрилась виставка археологічних знахідок з Богородицької фортеці, відбуваються показові виступи з традиційних козацьких бойових мистецтв, майстер-класи з вправ із традиційною козацькою зброєю, традиційні козацькі забави, змагання лучників, метання списів та корчів, кінний герць, народні танці, дитячі ігри та змагання «лава на лаву».

Фестиваль приурочили до свята Покрови Пресвятої Богородиці.


«Козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали своєю заступницею і покровителькою. З недавніх пір свято Покрови в Україні відзначається ще й як день українського козацтва. Українська Повстанська Армія теж обрала собі свято Покрови за день Зброї. Отже, сьогодні Покрова – це свято не тільки народне і релігійне, а й національне», – зазначають організатори.



У музичній частині фестивалю беруть участь етногурти «Вертеп» та «Шотландія Назавжди», а також фольклорно-обрядовий театр «Родослав». Вони виконують козацькі та повстанські героїчні пісні.

Окрім того, майстри проводять майстер-класи з лозоплетіння, створення ляльки-мотанки, петриківського розпису, гончарства, ковальства тощо.

Увечері на учасників дійства очікує етнодискотека.
XS
SM
MD
LG