Доступність посилання

ТОП новини

У Казахстані хочуть заборонити опозиційні ЗМІ за «екстремізм»


Влада в Казахстані звинуватила дві опозиційні групи та низку ЗМІ в екстремізмі і хоче заборонити їхню діяльність. Генеральна прокуратура звернулася з таким проханням до суду. Спілка журналістів Казахстану засудила це рішення й обіцяє захищати всі ЗМІ, які можуть потерпіти.

Генеральна прокуратура Казахстану звинувачує в екстремізмі дві незареєстровані організації – партії «Алга» («Вперед») і Народний фронт. Крім цього, також вимагають закриття опозиційних газет «Республіка» та «Погляд», супутникового каналу «K+», а також десятків новинних сайтів.

Минулого місяця в Казахстані засудили лідера партії «Алга» Володимира Козлова за нібито розпалювання заворушень у місті Жанаозен на заході Казахстану. У грудні минулого року, приборкуючи протест нафтовиків, місцеві правоохоронці застрелили там 17 осіб, понад сотню людей поранили. У жовтні Козлова засудили до семи з половиною років ув’язнення.

Усі ЗМІ, яких підозрюють в екстремізмі, активно висвітлювали ці події. Прокурори також цитували інтерв’ю Козлова, бо побачили там заклики до розпалювання ненависті.

Голова Спілки журналістів Казахстану Сейткази Матаєв заявив Радіо Свобода, що готовий захищати колег і, якщо потрібно, зробить це в суді.

«Я був дуже здивований, коли почув цю новину, – каже він. – Виглядає, що вона пов’язана з подіями в Жанозені та справою Козлова. У четвер Спілка журналістів Казахстану організовує прес-конференцію в Алмати, щоб висловити підтримку газетам і телеканалу, яких це стосується».

Заборона опозиційних ЗМІ може мати зворотній ефект, попереджає Тамара Калеєва, голова фонду захисту ЗМІ «Аділ сез» («Справедливе слово»).
Люди будуть більше довіряти чуткам. Дестабілізація продовжиться
Тамара Калеєва

«Населення, яке шукає інформацію, буде звертатися до інших сайтів. Люди будуть більше довіряти чуткам. Будь-яким чуткам – екстремістським, провокаційним. Тобто, дестабілізація продовжиться»,попереджає правозахисниця.

У коментарі Радіо Свобода Калеєва також назвала дії прокурора незаконними. На її думку, Казахстан наближається до сталінських часів, коли влада суворо карала за вільну думу.

Наразі не ясно, коли саме суд в Алмати буде ухвалювати рішення з приводу долі опозиційних ЗМІ та політичних груп.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG