Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент хоче з’ясувати стосунки з лідером Британії


Дейвід Камерон
Дейвід Камерон
Брюссель – Британського прем’єр-міністра Дейвіда Камерона запрошують прийти та розповісти у Європарламенті про його занепокоєння з приводу майбутнього його країни у складі Євросоюзу. Голова Європарламенту Мартін Шульц заявляє, що згоден із твердженнями Камерона щодо необхідності реформувати співдружність. Однак, скажімо, вимоги британців та інших євроскептиків скоротити внески до європейського бюджету, на його думку, неприпустимі.

Мартін Шульц відкрито запрошує лідера Британії виступити перед його підлеглими-євродепутатами. Думку голови Європарламенту щодо того, що можливий вихід Британії зі складу ЄС – це недобра ідея, поділяють багато парламентарів. Хоча є й такі, що заявляють: без британців об’єднання європейських держав буде дихати вільніше. Однак всі євродепутати без винятку згодні з тим, що об’єднана Європа потребує перебудови.

На останній зустрічі із пресою Мартін Шульц, голова Європарламенту, пояснив, що саме на його думку, слід змінити негайно.

«Між політиками та їхніми виборцями, громадянами, існує прірва. Щоб її заповнити, треба виконати одну умову: більше прозорості, більше відкритих обговорень, менше рішень за закритими дверима та чіткіші структури», – заявив Шульц.

Водночас євродепутати мають спільне побоювання: якщо британці на можливому референдумі проголосують проти членства у ЄС, то співдружність може «розійтися по швах», або ж поринути у хаос.

Німецький депутат Ельмар Брок закликає не дуже перейматися проблемою місця Британії у ЄС.

Я переконаний, що Британія залишатиметься у ЄС. Водночас їм слід бути ефективними, але не за рахунок послаблення співдружності, а роблячи Євросоюз кращим та успішнішим
Ельмар Брок
«Я переконаний, що Британія залишатиметься у Європейському Союзі. Водночас їм слід бути ефективними, але не за рахунок послаблення співдружності, а роблячи Євросоюз кращим та успішнішим», – говорить Брок.

Британці хочуть бюджетних скорочень

Інше серйозне побоювання багатьох членів Європарламенту – британське вето на довгостроковий бюджет Євросоюзу та можливі його скорочення упродовж наступних років. Основні прибічники урізань внесків до спільної європейської казни – все ті ж британці. Шульц тим часом не припиняє повторювати, що ці кошти потрібні для відновлення зростання економіки ЄС.

«Європейський бюджет – це бюджет інвестицій, – каже Шульц. – Отже, його скорочення буде надзвичайно контрпродуктивним, бо це буде додаткове скорочення до нинішніх урізань бюджетів на національних рівнях».

Бюджетні протистояння між Європарламентом та Радою Євросоюзу тривають. Що ж стосується запрошення прем’єр-міністра Дейвіда Камерона до Страсбурга для з’ясування стосунків, то більшість оглядачів та аналітиків з питань внутрішньої політики ЄС припускає, що лідер Британії від нього відмовиться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG