Доступність посилання

ТОП новини

Партія регіонів – українська КПРС? (Огляд преси)


Київ – За час президентства Віктора Януковича Партія регіонів перетворилася на другу за численнісю політсилу Європи та стала аналогом КПРС – партією влади, куди прагнуть вступити не з ідеологічних, а з кон’юнктурних мотивів, стверджує тижневик «Кореспондент». Однак гроші, як і масовість, не зробили Партію регіонів сильнішою. Майбутнє найчисельнішої партії України виявилося у прямій залежності від того, чи залишиться Янукович на вершині. «Якщо регіонали залишаться при владі, партія буде рости, а її члени – і далі займатися бізнесом», – переконаний експерт видання. Якщо ж до влади прийде інша партія, регіонали не зможуть далі нарощувати капітали і лобіювати свої інтереси, внаслідок чого зникне і партія. Про це наголошується в статті «Українська КПРС».

Влада щосили хоче закрутити гайки в державі, але нічого не виходить. Питання в тому, чи прийде якась ще жорсткіша, згуртованіша група, яка доведе цю справу до логічного кінця, переконаний дописувач тижневика «Країна». На його думку, «новаторство» Януковича в тому, що він переступив неписані правила гри, які склалися за 20 років. Насамперед правило «не добивати» переможених. Досі ті, хто зазнавали поразки, відходили вбік, але їх не позбавляли всього, іноді навіть залишали шанси на реванш. Можливо, переможці думали про самозбереження. Про те, що і самим в якийсь момент доведеться перейти в опозицію. Сьогодні почуття самозбереження у влади не працює. Або ці люди збираються правити вічно, або розраховують вчасно розбігтися, зауважує видання. Про те, у кого з лідерів опозиції найбільше шансів замінити Януковича, йдеться в рубриці «Оцінки».

Уже через кілька місяців власники касових апаратів почнуть платити новий оброк, констатує тижневик «Дзеркало тижня». Принаймні, як уточнює далі видання, половина вилученого в ході чергової «продрозверстки» піде на рахунки структури, власниками якої є нинішні мешканці владного олімпу. Іншим приємним для них бонусом стане можливість контролювати весь малий і середній бізнес країни. У режимі онлайн. Докладніше про це йдеться в статті «Сімейно-касовий апарат».

Тенденція до деградації та радянізації українських ЗМІ стала ще помітнішою, щойно Президент повернувся до публічних виступів і прес-конференцій, стверджує «Український тиждень». Видання наголошує, що якби не іноземні журналісти, довгоочікуване (після 15 місяців паузи) спілкування українського Президента з пресою стало б логічним продовженням солодко-приторного «Діалогу з країною». Заголовок публікації – «Вимкніть телевізор!».

Під виглядом піклування про споживачів чиновники пролобіювали потенційно корупційну схему, що допоможе монополізувати фармацевтичний ринок. Про це «Український тиждень» наголошує в матеріалі «Ліки для жадібності».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG