Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція під зливою піднімала Вінницю


У четвер опозиція розпочала акцію «Вставай, Україно!» з Вінниці. Головні вимоги – відставка Президента Віктора Януковича та боротьба за соціальні та економічні права. Перед початком мітингу опозиціонери заявили, що в місті розповсюдили фальшиві листівки про перенесення віча. Але на мітинг таки зійшлися тисячі людей. Втім, жителі регіону по-різному ставляться до весняного «наступу» опозиції.

На мітингу у Вінниці люди тримали в руках прапори України і плакати з написами «Народе, прокинься!», «Юлі волю», «Не дамо узурпувати владу в Україні!» і скандували «Банду геть!». За даними інформагенцій, туди прийшли від 2,5 до 5 тисяч осіб, опозиція називає цифру в 10 тисяч.

У місті на короткий час зупинили рух, стояли трамваї. Від кінотеатру «Росія» люди пройшли пішою ходою по центральній вулиці Соборній до обласної адміністрації. «Було десь, мабуть, 5 написаних від руки плакатів «Яценюк – наш Президент», потім вони розмокли і їх опустили», – звернув увагу журналіст Сергій Бібик.

На вічі виступали керівники «Батьківщини» і «Свободи» Арсеній Яценюк та Олег Тягнибок, інші народні депутати та партійці.

Опозиція мітингом задоволена, розповів Радіо Свобода народний депутат із фракції «Батьківщина» Леонід Ємець.
Це просто шалений результат. Переконаний, будемо мати нормальну країну
Леонід Ємець

«Це просто шалений результат. Це при тому що температура всього 2 градуси, в холодний дощ і зливу. І всі ці люди, 10 тисяч, стояли три години на мітингу. Очі світлі. Я вам скажу, враження такі позитивні, що після них, я переконаний, ми свій результат досягнемо і нарешті будемо мати нормальну країну», – зазначив Ємець.

Прості вінничани «задоволені»?

Із Вінницької області на мітинг рейсовим автобусом приїхала пенсіонерка Ніна Петрівна, яка очікує, що саме опозиція допоможе змінити її життя.
Дай Бог здоров’я тим людям, які борються за те, щоб хоч трішечки щось покращилось

«Стільки людей з районів понаїжджали, дуже багато. Люди задоволені дуже. І я хочу сказати, дай Бог здоров’я тим людям, які борються за те, щоб хоч трішечки щось покращилось. Я сама особисто похоронила двох синів і сама на пенсії. Ту тисячу гривень отримаю і не знаю, куди тулити ту пенсію – чи заплатити квартплату, що росте з кожним днем, чи ліки купити. Словом, взагалі життя важке надзвичайно в простих людей», – сказала пенсіонерка Радіо Свобода.

Опозиція заявляє, що мітинг вдалося провести, незважаючи на перешкоди. Спершу у місті помітили листівки, що мітинг ніби перенесли на 19 березня і в інше місце. Крім цього, активісти заявляють, що міліція неправомірно зупиняла машини з людьми, які їхали на мітинг. Вінницька міліція це заперечує, а перевірки пояснює «профілактикою аварійності на пасажирському автомобільному транспорті».
Була якась група представників Партії регіонів, вони спробували зайняти місце біля адміністрації
Леонід Ємець

Ледь не дійшло до протистояння і під час мітингу в центрі Вінниці. «Тут була якась група представників Партії регіонів, вони дістали свої прапори, спробували зайняти місце біля адміністрації, але я так розумію, що коли вони дізналися, скільки людей вийшло на мітинг, вони вирішили не вступати в ці провокації і залишили територію», – розповів Радіо Свобода народний депутат Леонід Ємець.

Провальний проект?

Оптимізму опозиції не поділяє вінницький правозахисник Дмитро Гроймсан. «Це провальний проект. Смішно, коли люди настільки неадекватно оцінюють своє сприйняття в суспільстві. Це дуже неприємно і цинічно. Смішно спостерігати за цим збоку», – сказав він у коментарі Радіо Свобода з приводу акції «Вставай, Україно!».

«Наша нинішня опозиція дуже добре відома українським людям. І якщо ти там пересуваєшся на Land Rover, як один з них, або як інший, який фактично лякає людей своїми закликами, я маю на увазі, звичайно, лідера нинішньої партії «Свобода», так-то ваша поява разом з якимись закликами до суспільства не сприймається людьми. Тому я вітаю цю акцію, тому що вона, можливо, продемонструє суспільству, що у нас дійсно є потреба у новій опозиції, у новій програмі суспільних змін», – вважає Гроймсан. На його думку, себе дискредитувала вже і влада, і опозиція.

У п’ятницю мітинг опозиції запланований в Ужгороді, в суботу – у Львові. Акція має завершитися травневим маршем у Києві.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG