Доступність посилання

ТОП новини

Митний союз – «пастка для України», а дешевий газ є «наживкою» – Карноза


Дніпропетровськ – Громадські організації Дніпропетровщини протестують проти вступу до Митного союзу та можливого зрежисування владою референдуму щодо Митного союзу. Про це громадські активісти та правозахисники у понеділок заявили на засіданні «круглого» столу «Митний союз: вступити не можна зупинити!». Учасники аналізували досвід перебування у Митному союзі країн-учасниць, можливі наслідки приєднання до них для України, обговорювали ситуацію з правами людини в державах Митного союзу тощо. Між тим у центрі міста відбувся нечисленний мітинг на підтримку Митного союзу, ініційований проросійськими силами.

Майже трирічне існування Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану дозволяє зробити певні висновки про цю структуру, кажуть активісти громадських організацій Дніпропетровська, котрі виступають проти вступу України до об’єднання. Досвід Білорусі свідчить: країна, увійшовши до цієї структури, ризикує своїм суверенітетом, впевнений активіст громадської організації «ГРАД» Сергій Карноза.

За його словами, знижки на придбання природного газу – сумнівна преференція, коли мова йде про державну незалежність. Сам Митний союз активіст називає «пасткою для України», а дешевий газ – «наживкою».
Якщо газотранспортна система перейде під контроль «Газпрому», ми матимемо територію Росії на території України, як це зараз є з Чорноморським флотом
Сергій Карноза

«Ціна на газ – це часто «шулерство», обман. Якщо газотранспортна система перейде під повний контроль «Газпрому», ми втратимо величезні кошти. Ми нічого не отримаємо, але можемо втратити систему. Результатом цього може стати те, що на територію нашої країни зайдуть певні структури нібито для охорони ГТС, її огородять, оголосять територією Росії. І ми матимемо територію Росії на території України, як це зараз є з Чорноморським флотом. Тобто ми ризикуємо втратити суверенітет. Якщо ми підпишемо цей договір, то наші митні питання будуть перенесені до Москви, адже керівництво Митного союзу розташоване у Москві. Як приклад можна навести Білорусь, яка так само втратила свою ГТС, контроль над своїми кордонами, і під час кризи була змушена звертатись за допомогою до Росії. Це послідовний шлях до ліквідації незалежності держави», – зазначає Сергій Карноза.

Громадські активісти Дніпропетровська застерігають: питання вступу до Митного союзу українська влада спробує «протягнути» за допомогою зрежисованого референдуму. Координатор Альтернативної громадської ради Дніпропетровщини, юрист Дмитро Барлюта каже: з початку року уряд та ЦВК ухвалили цілу низку постанов для організаційного забезпечення референдумів, і це неспроста.
В парламенті ініціатива щодо Митного союзу не пройде, а голодна Україна, яку завішати білбордами, може за це проголосувати
Дмитро Барлюта

«Референдум – це витрачання, як всі розуміють, шалених коштів. Чому рішення щодо Митного союзу не ухвалять в парламенті? Та тому, що прекрасно всі розуміють, що в парламенті ініціатива щодо Митного союзу не пройде, а голодна Україна, яку завішати білбордами і кинути їй якусь «кістку», може за це проголосувати. На жаль, так може бути. Україна зараз голодна, люди продаються за копійки, не зважаючи на майбутнє країни, своїх дітей», – впевнений Дмитро Барлюта.

«А результати референдуму вирішуватиме «Беркут», як вже було. Виноситиме кошики з результатами голосування», – додає дніпропетровський правозахисник Василь Сухов.

Митний союз під приводом… сланцевого газу?

Прихильники вступу України до Митного союзу на «круглий» стіл у Дніпропетровську не прийшли. Кажуть: їх не запрошували. Натомість біля пам’ятника Леніну у неділю вони провели мітинг на підтримку Митного союзу. Цей захід відбувався разом з мітингом супротивників видобутку сланцевого газу. Хто кого використав для привернення уваги дніпропетровців – прихильники Митного союзу захисників довкілля чи навпаки, Радіо Свобода так і не вдалось з’ясувати.

Керівник місцевого осередку громадської організації «Советский центр» Віктор Марченко розповів Радіо Свобода, що мітинги збіглися випадково. Він заявив: учасники заходу звернулись з вимогою до Президента Віктора Януковича, щоб він вже до 1 травня підготував документи на вступ України до Митного союзу, адже «іншого виходу немає».
Росія – це потужна держава, це самостійний політик у світовому геополітичному масштабі
Віктор Марченко

«Росія – це потужна держава, це самостійний політик у світовому геополітичному масштабі. Закриє кордони для українських товарів, для української міграції – і Україна просто не зможе цього витримати, адже в Європі наші товари неконкурентоспроможні, а з врахуванням кризи в Європі у них достатньо своїх працівників. Ось така думка», – сказав Радіо Свобода Марченко.

Влада не збирається ані в Митний союз, ані в Євросоюз?

Незалежний експерт Андрій Золотарьов можливості проведення в Україні референдуму щодо Митного союзу не виключає. А втім, він зазначає: після останньої зустрічі президентів Росії та України в Москві ймовірність референдуму знизилась.
Мало ймовірно, що буде справжній референдум, це буде просто технологія. Але ймовірність референдуму зараз не дуже висока
Андрій Золотарьов

«Мало ймовірно, що це буде справжній референдум, це буде просто технологія. Але ймовірність референдуму щодо Митного союзу зараз не дуже висока. Усе свідчить про те, що наша влада не збирається вступати ані в Митний союз, ані в Євросоюз, адже вона не бажає бути нічим обмеженою, а ці інституції відкривають Україні ворота до певної конкуренції, приміром, з російськими потужними промисловими групами конкуруватимуть підтримувані владою українські бізнес-структури. А з Євросоюзом – це життя за європейськими правилами, а його влада, як на мене, бажає менш за все», – сказав у коментарі Радіо Свобода Андрій Золотарьов

Наразі проросійські організації Дніпропетровська очікують, що Президент пришвидшить вступ до Митного союзу, в іншому разі – погрожують акціями протесту. Тим часом їхні опоненти на Дніпропетровщині оголосили початок інформаційної кампанії серед населення щодо всіх ризиків вступу України до Митного союзу.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG