Доступність посилання

ТОП новини

Україна веде переговори про статус спостерігача в Митному союзі – Азаров


Микола Азаров
Микола Азаров
Прем’єр-міністр Микола Азаров заявляє, що Україна зараз веде переговори про статус спостерігача в Митному союзі. Про це він сказав на прес-конференції для центральних, регіональних й іноземних засобів масової інформації.

Прем’єр пояснив, що за такого формату спiвпрацi представник України при Митному союзi братиме участь в ухваленнi рiшень iз правом дорадчого голосу.

«Вiн не братиме участi в ухваленнi самого рiшення, але йому буде дозволено право висловити нашу позицію», – розповiв Азаров.

За його словами, в такiй ситуацiї Україну не ставитимуть перед фактом, а вона знатиме наперед про рiшення країн Митного союзу.

Крім того, як заявив Азаров, статус спостерiгача в Митному союзi дасть змогу Українi уникнути дискримiнацiйних заходiв у взаємнiй торгiвлi з країнами цього об’єднання.

«Ми домовилися про важливий принцип щодо того, що ми не претендуємо на якiсь преференцiї. Але давайте дiяти так, щоб не було дискримiнацiйних заходiв стосовно України», – сказав прем’єр.

«Отакий має бути статус: ми, оскiльки не є членами Митного союзу, i на жоднi пов’язанi з цим пiльги та преференцiї ми не орiєнтованi, але ми домовляємося про те, щоб дискримiнацiйнi заходи у взаємнiй торгiвлi мiж нашими країнами не реалiзовувалися», – заявив Азаров.

До Митного союзу входять Росiя, Казахстан i Бiлорусь. Раніше влада України пропонувала обговорити спiвпрацю у форматi «3+1». Але проти цього категорично відмовляються в Росії.

На зустрічі з президентом Росії цього місяця український Президент Віктор Янукович заявив, що формат спiвпрацi України з країнами Митного союзу має визначатися на чотиристороннiх переговорах за участю всiх країн-членiв цього об’єднання.
XS
SM
MD
LG