Доступність посилання

ТОП новини

Влада через пенсіонерів просуває ідею двопалатного парламенту?


Харків – Харківським пенсіонерам та інвалідам набридла бездіяльність нинішньої Верховної Ради України. У вівторок громадські організації, що опікуються проблемами людей з особливими потребами, пенсіонерів, чорнобильців та ветеранів, ухвалили спільну резолюцію. Вони вимагають від Президента України Віктора Януковича розпуску Верховної Ради 7-го скликання, проведення дострокових парламентських перевиборів. Якщо чинна влада не задовольнить вимоги, то харківські активісти «Єдиної соціальної мережі» готові ініціювати всеукраїнський референдум, де порушать питання про скорочення парламенту до 300 народних обранців, а також ініціюватимуть запровадження другої палати парламенту – «палати представників регіонів».

«Єдина соціальна мережа міста Харкова» – це об’єднання 78 громадських організацій. Тринадцять років їхні активісти переймаються вирішенням проблем працевлаштування, реабілітації й соціалізації інвалідів, чорнобильців та пенсіонерів. Вони організовують відпочинок і фестивалі, спортивні змагання та благодійні акції. Більшість громадських організацій є виконавцями соціального замовлення мерії, тобто на конкурсній основі муніципалітет обирає проекти і їх фінансує. А під час щорічної конференції партнери «Єдиної соціальної мережі» звітують про свої успіхи та проблеми.

За словами президента правління громадської організації «Юніті» Світлани Харченкової, сьогодні приділяється велика увага клубам активного довголіття. В рамках її організації стали популярними круглі столи, де обговорюються соціальні та політичні теми.

На одній із зустрічей члени організації «Юніті», за розповіддю Світлани Харченкової, запитали її, скільки можна терпіти бездіяльність народних депутатів України.

«Я можу багато розповідати про клуби активного довголіття, про те, як ми танцюємо, про виставки робіт. Так, це дуже важливо, але давайте порушимо питання: коли почне працювати наш парламент? І тоді почне підніматися наша Україна, тоді ухвалюватимуться закони, які вирішуватимуть питання з пенсіями, мінімальними зарплатами. Я закликаю усі наші громадські організації висловити свою думку!» – з трибуни умовляла присутніх Світлана Харченкова.

Активісти «Юніті» згадували про надвисокі зарплати непрацюючих депутатів, про пільги для колишніх народних обранців та привілеї для нинішніх. Пенсіонери з організації «Юніті» також підрахували, що з чотирьох місяців каденції депутати повноцінно працювали лише 8 днів.
Потрібно пропонувати скорочення кількості народних депутатів, проводити вибори за мажоритарними округами
Олександр Родіонов

Політичні баталії на соціальній конференції продовжив голова Харківського осередку Конфедерації інвалідів Олександр Родіонов. «Потрібно пропонувати і скорочення кількості народних депутатів і, можливо, двопалатний парламент, а також зняття депутатської недоторканності. І найголовніше, аби народ знав своїх депутатів, потрібно проводити вибори за мажоритарними округами», – вважає він.

Головуюча на конференції громадських організацій членів «Єдиної соціальної мережі Харкова» Олена Шингарьова після оприлюднення резолюції на адресу Президента України Віктора Януковича поставила документ на голосування і урочисто оголосила про абсолютну більшість голосів «за».

У резолюції до Президента мовиться: активісти харківської «Єдиної соціальної мережі» вимагають розпуску Верховної Ради 7-го скликання, проведення дострокових парламентських перевиборів. Якщо чинна влада не задовольнить вимоги, то харківські активісти громадських організацій готові ініціювати всеукраїнський референдум, де порушать питання про скорочення парламенту до 300 народних обранців, а також ініціюватимуть введення другої палати парламенту – «палати представників регіонів».

Олена Шингарьова вважає, що їхня резолюція стане сюрпризом для міської влади.

На думку заступника міського голови з соціальних питань Світлани Горбунової-Рубан, харківські громадські організації абсолютно вільні у своїй діяльності та у виборі тематики резолюцій.
Якби ми прагнули тиску на громадські організації, то, мабуть, ми туди прийшли б удесятьох і стежили
Світлана Горбунова-Рубан

«Якби ми прагнули тиску на громадські організації, то, мабуть, ми туди прийшли б удесятьох і стежили, щоб раптом нічого не трапилося. Завдання ж влади не в контролі, а в прагненні навчити їх працювати і створювати їм нормальні умови», – сказала в коментарі Радіо Свобода Світлана Горбунова-Рубан, заперечуючи можливість тиску міської влади на громадські організації.

На думку харківського політолога Ігоря Поліщука, влада скористалася найуразливішими верствами населення, які скаржаться на малі пенсії та соціальні виплати. А на громадські організації соціального спрямування владі найлегше впливати, зауважує Ігор Поліщук.
Як у радянські часи було – це ініціатива знизу, але добре організована. Це засіб тиску на опозицію
Ігор Поліщук

«Як мені здається, як ото у радянські часи було – це ініціатива знизу, але добре організована. Це як засіб тиску на опозицію, щоб була ініціатива з низу про розпуск парламенту», – сказав Радіо Свобода Ігор Поліщук.

Ініціативи, висловлені в резолюції харківською соціальною громадою, вже підтримала низка херсонських громадських організацій.
Харків’яни попросять Януковича розпустити парламент
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG