Доступність посилання

ТОП новини

Будівництво житла по-українськи: інвестиції в повітряні замки


72 родини з Вишневого – жертви квартирної афери
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

72 родини з Вишневого – жертви квартирної афери

Рубрика «Точка кипіння» – про те, що найбільше болить українцям. Ми не лише окреслюємо проблему, але й шукаємо вихід із ситуації.

Київ – Охочі купити нову квартиру в Україні ризикують втратити все через банкрутство забудовника – про це говорять і експерти, і самі покупці. Так у Вишневому інвестори новобудови вже заплатили за свої майбутні квартири двічі, однак досі не отримали житла. Частина посадовців та забудовників, причетних до банкрутства, уже за ґратами. Однак люди можуть втратити право на свої квартири за рішенням суду.

Сергій і Тетяна, мешканці міста Вишневого, що поруч із Києвом, та двоє їхніх дітей залишилися без даху над головою. Вони змушені наймати житло у рідному місті. Подружжя вклало кошти в новобудову на Лесі Українки, яку зводила компанія «Будінвестхолдинг», і вже 8 років чекає на квартиру.

«Шукали квартиру для проживання. Оголошення про нове будівництво у 2005 році знайшли в міській газеті. Ми виклали сто відсотків вартості за нову квартиру, витратили всі гроші. Протягом року нашу багатоповерхівку ще активно будували, а в 2006 році будівництво зупинилося. Але ми досі сподіваємося, що цю будівлю таки добудують і ми зможемо нормально жити, і ці поневіряння закінчаться. Наразі ми знімаємо квартиру», – розповідає Сергій. Інші інвестори розповідають, що тодішня міська влада всіляко заохочувала людей вкладати у це будівництво, запевняючи, що забудовник є надійним партнером для них. Дехто з них продав іншу нерухомість і нині не має де жити.

Нині заступник міського голови Вишневого, Володимир Стужук, який агітував за новобудову, перебуває за ґратами за розтрату бюджетних коштів.

Люди платять за свої квартири втретє

Невдовзі суд визнав «Будінвестхолдинг» банкрутом, а його керівництво – винним у шахрайстві, і воно теж опинилося у в’язниці. Ліквідатор вирішив продати майно банкрута. Половина інвесторів недобудови, потенційні власники 33 квартир, об’єдналися у кооператив. Вони змогли викупити свою недобудовану домівку на вулиці Лесі Українки, 82 на конкурсі, за пільговою вартістю, оскільки вже інвестували у це будівництво.

Керівник кооперативу «Софіт-Вектор» Ігор Лопатюк жартує, що таким чином за свої квартири вони заплатили двічі, а доведеться платити і втретє, коли добудовуватимуть. Проте виникла ще одна перешкода. У грудні минулого року оскаржувати в суді результати конкурсу стала компанія «Школа меблевого дизайну», зареєстрована в Білій Церкві. Найцікавіше, що спершу вона звернулася зі скаргою не до ліквідатора чи суду, а до податкової інспекції Києво-Святошинського району, вказує на невідповідності у цій справі Ігор Лопатюк.

«Підприємство, що претендує на недобудову, займається виготовленням меблів і не має досвіду будівництва. Це наводить на думку, що за ними стоїть хтось інший. Лист з податкової інспекції про те, що «Школа меблевого дизайну» оскаржує нашу перемогу в конкурсі на цю недобудову, датований березнем 2012 року, тобто якимось чином працівник податкової виявив телепатичні здібності й дізнався, що за кілька місяців буде позов. І чому представники податкової роблять заяви про те, що вони є третьою стороною у судовому розгляді, хоча у рішеннях суду це спростовується? У районній податковій нам не змогли нічого на це відповісти».

Податкова інспекція Києво-Святошинського району не надала відповіді Радіо Свобода на час ефіру, попри офіційний запит. У приватній розмові представник податкової зауважив, що вона не має стосунку до процесу, оскільки йдеться лише про конфлікт інтересів кооперативу та комерційного підприємства за право купити недобудову. Коли кореспондент прибув до офісу відомства, йому сказали, що керівники або хворіють, або ж у відпустці.

Міськрада не знає, яким чином віддати інвесторам землю

Більшість міської ради Вишневого стала на захист інвесторів і проголосувала за те, щоб виділити землю під будівництво людям, які вклали в нього кошти. Однак у міськраді стикнулися з юридичною прогалиною: житловий кооператив придбав недобудову за конкурсом, але землю під нею може отримати лише після ще одного конкурсу, пояснює секретар міськради Олександр Самойленко. Відтак міський голова і депутати шукають інший шлях: або інвестори отримують ділянку через суд, або створюється комунальне підприємство, яке отримає цю землю для продовження будівництва, пояснює Олександр Самойленко.

«Рішення міськради по виділенню землі, з точки зору нашого юридичного відділу, який не підписав його, було все ж незаконним. Тому міський голова, який спершу підтримував його, наклав вето. Рішення віддати землю під недобудовою її інвесторам було, так би мовити, політичним», – каже секретар міськради.

Представники підприємства «Школа меблевого дизайну» не з’являлися на засідання суду з приводу права на недобудовану багатоповерхівку.

Коли матеріал готувався до ефіру, директор цього підприємства Віктор Занфір заявив, що відмовився від боротьби за цей об’єкт.

«Про квартирну аферу ми не знали. Ніхто за цей час не спромігся прийти до нас, і сказати: це була афера, і люди намагаються повернути своє майно. Не позивайтеся з ними!». Ми не претендуємо на права обдурених вкладників», – запевняє Віктор Занфір.

Однак самі вкладники кажуть, що торік зустрічалися з представниками «Школи меблевого дизайну», вони були обізнані в ситуації, але не говорили про відкликання позову. Отже, інвестори не повірять, поки не побачать офіційної відмови від позову. І вже намагаються знайти забудовника, який зголоситься перетворити їхню недобудову на житловий будинок. І все це без чітких правових механізмів, маючи обмаль грошей.

В Україні купувати незбудоване є божевіллям – Монтян

Вкладати гроші у незавершені проекти будівельних фірм є невиправданим ризиком в умовах України, і в разі банкрутства захистити свої права можуть одиниці, попереджає адвокат Тетяна Монтян.

«Це божевілля. Майно не належить людям. Вони платять за обіцянку, що їм, можливо, колись щось збудують. Право інвестора житлового будівництва на свою частку не гарантується в нашій країні, такі інвестиції не страхуються. Лише в рідкісних випадках потерпілі вкладники відстоюють своє право у судах», – констатує Тетяна Монтян.

90% недобудов Києва перепродадуть?

За оцінкою юриста Олександра Серебрякова, навіть у Києві будівельна галузь перебуває у кризі: близько 90% зупинених будівництв навряд чи будуть завершені їхніми нинішніми власниками. Тому що у забудовників та інвесторів немає власних грошей, банківське кредитування відсутнє, а покладати надії на уряд марно.

За словами експерта, часто інвестор може розраховувати, щонайбільше, на компенсацію частини своїх витрат після продажу недобудов, які в умовах кризи коштують небагато.

Проте у Києві, столичному регіоні та великих містах не припиняється реклама продажу квартир, які лише будуються. У цих умовах українцям варто зважати лише на надійних забудовників, радить експерт з питань житлового будівництва Яна Довгань.

«Вкладати гроші в будівництво раджу лише в компанії, які є надійними і мають довгі історії. Окрім того, навіть такі забудовники дедалі частіше будують на землі, яку взято в оренду. Вкладати кошти можна, лише коли земля у приватній власності. Останнім часом забудовники стали банкрутувати рідше. Але кількість недобудов від того не зменшується», – каже експерт.

І експерти, і представники влади, і самі покупці ще не збудованих квартир констатують, що юридичних інструментів для захисту їхніх прав немає. Ситуацію може змінити система реєстрації майнових прав людей на недобудови. Однак така норма нині існує лише на рівні пропозицій.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG