Доступність посилання

ТОП новини

Кузьмін бачить реформу українського судочинства, але не бачить можливостей для звільнення Тимошенко й Луценка


Лондон – Перший заступник Генерального прокурора України Ренат Кузьмін відкинув можливість перегляду вироків Юлії Тимошенко та Юрієві Луценку, хоча визнав, що колишні посадовці були засуджені за нереформованими ще хрущовськими законами.

Ренат Кузьмін відвідав у вівторок Велику Британію, де стверджував, що українське законодавство й судочинство глибоко реформується і наближається до європейських стандартів.

Заходом в українському посольстві, окрім українських дипломатів, опікувалася також представник PR-компанії Burson-Marsteller.

Ренат Кузьмін говорив винятково російською мовою.

За круглим столом представник української прокуратури мав можливість подати представникам кількох лондонських юридичних фірм, аналітикам та іншим фахівцям, зацікавленим українськими справами, своє бачення процесу реформ.

Давно обіцяні реформи

Кузьмін наполягав, що українська влада загалом і він особисто активно працюють над втіленням обіцянок, які Україна вже давно проголосила перед європейськими установами про реформування національного законодавства й судочинства.

«Ми працюємо задля європейської інтеграції України», – наголосив Ренат Кузьмін і похвалився тим, що Україна вже кілька місяців живе з новим кримінально-процесуальним кодексом, що наближає українське судочинство до європейських стандартів.

За словами Кузьміна, наприклад, Юлія Тимошенко та Юрій Луценко тепер не сиділи б у в’язниці до суду.

Зловживання службовим становищем, як і інші ненасильницькі злочини в Україні, будуть каратися іншими способами, замість в’язниці.

Заступник Генерального прокурора також згадав, що на процесі Тимошенко були процесуальні «помилки», і заявив, що реформи українського законодавства зрештою приведуть до того, що деякі злочини, за які судили посадовців, просто зникнуть з карного кодексу.

Проте у відповідь на запитання Радіо Свобода, чи означає це, що Тимошенко і Луценко мали б вийти на свободу, Кузьмін однозначно заперечив.

«Тимошенко та Луценко відбувають покарання за вироком суду, що набрав законної сили. Для того, щоб вони вийшли на свободу, треба або змінити вирок суду чи його скасувати, або застосувати інші акти: амністія або помилування», – сказав Кузьмін і наголосив, що процеси та вироки у справах над Тимошенко і Луценком загалом відповідають чинним на той час процесуальним вимогам і законам.

На питаннях вибіркового застосування судочинства в Україні, про що неодноразово заявляли європейські установи, Ренат Кузьмін не зупинявся.

А судді хто?

Учасники круглого столу у Лондоні загалом погодилися з позитивним напрямком реформи українського судочинства, але наголосили на тому, що успіх нового кримінально-процесуального кодексу, а отже, наближення України до європейських стандартів значною мірою залежатиме від його впровадження й удосконалення.

Фахівець з Оксфордського університету Марина Куркчян, яка досліджувала соціальні аспекти судочинства в Україні, наголошувала на неготовності українських судів працювати по новому.

«Було абсолютним шоком бачити низький професійний рівень юристів. Правники були просто не готові для роботи в судах. Повинен існувати потужний професійний орган – саморегулююча система правників, яка повинна обмежити роздавання сертифікатів людям, які не мають певного рівня знань», – сказала Куркчян і згодом додала у розмові з Радіо Свобода, що на її думку, система судочинства в Україні – це не лише справа правильних законів, але й рівня незалежності й професійності суддів, які повинні мати довіру суспільства.

«Допоки такої довіри не буде, – висловила думку науковець, – процес змін законодавства й судочинства в Україні приноситиме лише обмежені результати».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG