Доступність посилання

ТОП новини

Влада хоче приборкати парламент референдумом (огляд преси)


Київ – Газета «День» аналізує – чи заслуговують нинішні народні депутати на зарплату з огляду на те, що перші 100 днів роботи чинний парламент практично не працював. Видання нагадує, що сьогодні середня зарплата українського народного обранця – 18 тисяч гривень. Коли цю суму порівняти з грішми, які отримують депутати з Європи, то вона здаватиметься мало не аскетичною. Проте якщо взяти до уваги заробітну плату пересічного українця, то виявиться, що депутати Верховної Ради просто потопають в океані грошей. Так, їхня зарплатня в 7 разів більша, ніж середня зарплата в країні – 2500 гривень. Проте, як наголошує далі видання, у Європі немає такого поняття, як депутатські пільги, бо всі додаткові витрати штибу плати за мобільний зв’язок, канцелярію чи транспорт уже включені в кінцеву суму зарплати парламентарів. От і виходить, що українські депутати обходяться своєму народу чи не найдорожче в Європі. Відтак видання наголошує на необхідності скасування невиправданих привілеїв народних обранців. Стаття називається «Дорогі» депутати».

Тільки-но вщухли хвилювання через заборгованість зарплат у бюджетній
сфері, як почалися проблеми на всіх інших підприємствах. Як інформує газета «Факти», українські роботодавці недоплатили своїм співробітникам понад 111 мільйонів гривень, повністю звівши нанівець зусилля із повернення зарплатних боргів, вжиті упродовж останніх восьми місяців. А найголовніше – загальна заборгованість в країні знову перевищила мільярд гривень.

У Харкові створена ініціативна група з проведення референдуму щодо реформування парламенту. Як переконує експерт газети «Сегодня», цей референдум має небезпечний сценарій. Політолог вважає, що у влади фактично немає способів впоратися з нинішнім парламентом, крім розпуску або референдуму. Він повністю переверне політичну дошку, однак це потрібно владі, так як нинішній політичний ландшафт для неї небезпечний. Все йде до розв'язки, і буде вона до президентських виборів, можливо, вже нинішньої осені. Опозиції референдум невигідний – у неї немає шансів його виграти, але у неї є інший важіль – спробувати підняти народ на повстання. Заголовок публікації – «Рада: приборкання референдумом».

Із настанням весни в рекламних телепаузах стали частіше з'являтися страви «швидкого готування». Які, здебільшого, розраховані на туристів, котрим повноцінний суп або локшину приготувати просто ніде. Розрекламовані напівфабрикати потрапляють навіть до дитячого меню, хоча про шкоду такого «корму» експерти кажуть давно. Зокрема, як інформує газета «Голос України», вони містять підсилювач смаку, який може стати причиною виникнення багатьох серйозних захворювань. Конкретніше йдеться в матеріалі «Страва масового ураження».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG