Доступність посилання

ТОП новини

Іран пообіцяв знищити міста Ізраїлю в разі нападу


Аятола Алі Хаменеї виступає з промовою в місті Машгаді, 21 березня 2013 року
Аятола Алі Хаменеї виступає з промовою в місті Машгаді, 21 березня 2013 року
Верховний керівник Ірану аятола Алі Хаменеї заявив сьогодні, що Іран знищить міста Тель-Авів і Хайфа в Ізраїлі, якщо Ізраїль нападе на його країну.

Хаменеї, який (а не президент) в Ірані є реальним керівником держави, виступаючи з промовою, яку транслювало державне телебачення, також заявив, що його країна не проти прямих переговорів зі США, хоча, за його словами, він ставиться до цього без оптимізму.

Ізраїль уже не раз давав знати, що не виключає можливості й воєнного удару по ядерних об’єктах в Ірані, якщо дипломатичні зусилля щодо іранської ядерної програми не дадуть результату. Тель-Авів і Хайфа є другим і третім за населенням містами Ізраїлю; перше, Єрусалим, є для мусульман священним.

США вже пропонували Іранові прямі двосторонні переговори щодо його ядерної програми, які мали б додатися до ще двох дипломатичних зусиль із цього питання: шести держав (США, Росії, Китаю, Великої Британії, Франції й Німеччини), а також Міжнародного агентства з атомної енергії, – які досі не дали результатів.

Іранські діячі не раз погрожували Ізраїлеві; зокрема, президент Махмуд Ахмадінеджад багато разів заявляв, що ця держава має бути «стерта з мапи світу».

У світі побоюються, що Іран під прикриттям заяв про мирну ядерну програму може таємно розробляти власну ядерну зброю. Іран заперечує такі звинувачення і наполягає на своєму праві на «мирну ядерну програму», але доказів її суто мирного характеру, яких вимагає світова спільнота, не надає.
XS
SM
MD
LG