Доступність посилання

ТОП новини

За зґвалтування у райвідділку в Донецьку сидітиме наразі лише один правоохоронець


Донецьк – У Донецьку у вівторок у суді Петровського району винесли вирок трьом правоохоронцям, які в червні минулого року познущалися в опорному пункті міліції над затриманим. За зґвалтування Михайла Бєлікова міліцейським кийком лише один обвинувачуваний Руслан Сутковий понесе покарання у вигляді 10 років позбавлення волі. Його посібники отримали умовні терміни.

Суддя Олександр Фунжий оголосив вирок: «Призначити Сутковому Руслану Олександровичу покарання за сумою злочинів у вигляді 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, пов’язані з виконанням організаційних та адміністративних обов’язків строком на три роки і штраф у 20 тисяч гривень».

Суткового також позбавили звання, як і двох інших фігурантів справи.

У червні минулого року донеччанина Михайла Бєлікова затримали за розпиття алкогольних напоїв у громадському місці. Його били й катували по дорозі в опорний пункт і в самій міліцейській будівлі. У справі проходили троє обвинувачених. Однак лише колишній дільничний Руслан Сутковий відбуватиме покарання у в’язниці.

Прокуратура хоче реальних термінів для всіх трьох

Двоє з підсудних отримали умовні терміни. Солдата Вадима Чижкова надіслали в Донецьк із однієї з військових частин Криму для допомоги в дотриманні порядку під час Євро-2012. За версією слідства, він також брав участь у зґвалтуванні. Чижков отримав 4 роки позбавлення волі з випробувальним терміном на три роки, він зобов’язаний сплатити державі 10 тисяч гривень штрафу.

Слідство не змогло довести, що колишній старший дільничний Олег Заєць вимагав хабара у потерпілого Бєлікова, щоб приховати факт його зґвалтування. За зловживання владою та приховування злочину він отримав умовний термін.

Прокуратура вже заявила, що готуватиме апеляцію у справі й вимагатиме реальних термінів позбавлення волі для всіх трьох обвинувачених: «Ми наполягаємо на тому обвинуваченні, яке спочатку було висунуте всім підсудним». На думку прокуратури, Чижков та Заєць мали отримати 8 та 5,5 років позбавлення волі відповідно.

М’якість вироку та моральний збиток

Не лише прокуратура, а й сам потерпілий не задоволений вироком. Михайло Бєліков, який після цього випадку залишився інвалідом першої групи і переніс кілька операцій, обурився результатом, хоча суд постановив, що держказначейство має виплатити йому 250 тисяч гривень морального збитку. Сам потерпілий перед початком процесу оцінив шкоду, завдану йому, в 2 мільйони гривень.

Брат потерпілого Юрій Бєліков пояснив, чому не задоволений його брат. «Через м’якість. Якщо вони ні в чому не винні, то чому їм тоді дали 5 років з відтермінуванням вироку? Питання теж, якщо нічого не доведено, то за що їм дали? Хто допомагав Сутковому? Один він би не впорався. Будемо подавати апеляцію, це однозначно. Моральний збиток, не знаю, як він погодиться чи ні, хай вирішує сам удома», – зазначив брат потерпілого.

Правозахисники вважають, що настільки брутальний випадок поводження із затриманим – це, скоріше, виняток. Однак побиття у райвідділках періодично трапляються, а потерпілі рідко звертаються по допомогу, бо бояться оскаржувати дії міліції.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG