Доступність посилання

ТОП новини

Революція тривимірного друку


3D принтер MakerBot Replicator 2 працює над скульптурою, Ганновер, 5 березня 2013 року
3D принтер MakerBot Replicator 2 працює над скульптурою, Ганновер, 5 березня 2013 року

Antoine Blua і Олександр Народецький

Протягом останніх років почала інтенсивно розвиватися технологія своєрідного виробництва із додатків, відома під назвою «тривимірний друк» (3D printing). Ця нова методика може мати неабиякий вплив на глобальну економіку. На думку експертів, вона може змінити як саму природу виробництва, так і глобальний торговельний баланс. Не виключено, що потенційно це може перетворитися на нову індустріальну революцію.

У своєму щорічному посланні у лютому цього року про вибуховий потенціал тривимірного друку говорив президент Сполучених Штатів Барак Обама.

Що собою становить тривимірний друк? Це по суті процес збирання продукції на основі дигітального файлу в спеціальній машинерії , яка накладає і додає форми із пластики, гуми, кераміки, металу та інших матеріалів, отримуючи нову композицію із форм.

Інженери і дизайнери в автомобільній промисловості та в літакобудуванні уже протягом десятиліть використовували цю технологію для створення різних прототипів і зразків. Численні комплексні деталі, створені завдяки тривимірному друкові, можна знайти зараз на сучасних літаках і супутниках. В медичній індустрії продукцію тривимірного друку використовують у проектуванні імплантатів для стегна або для зубного протезування.

Сьогодні тривимірний принтер коштує 1000 доларів. Технологія переживає своєрідний бум. Її використовують як у проектуванні нових бізнесів, так і в поточній рутинній продукції.

Одяг і взуття скануватимуть кожному індивідуально?

Наприклад, у виробництві нових форм і зразків ручних сумок, кейсів для смартфонів, електроламп. Світ моди і дизайну застосовує цю технологію у продукуванні ювелірних виробів і одягу.

Архітектори працюють із тривимірним друком над виробництвом будівельних компонентів із бетону. Зараз навіть започатковано змагання за можливість звести цілий будинок лише в режимі тривимірного друку. Тим часом численні американські школи вже обладнані принтерами тривимірного друку.

«Якщо Ви уявляєте собі похід до крамниці з одягом буквально через кілька років, то перше, що може трапитись, це те, що вони сканують ваше тіло і відішлють до обладнання, яке надрукує одяг за вашим смаком. А далі справа за вашим вибором кольору і дизайну, і принтер видасть продукцію прямо на місці. І це буде не лише одяг, а й вибране вами взуття» – так описує недалеке майбутнє застосування тривимірних принтерів у повсякденному житті американський футурист Томас Фрей.

Над матеріалом працювали Antoine Blua і Олександр Народецький

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG