Доступність посилання

ТОП новини

Київ не потонув у снігу, то потоне в смітті?


Київ – Прем’єр-міністр Микола Азаров доручив уже до великодніх свят прибрати сміття на вулицях, у дворах, на узбіччях доріг, у лісосмугах та парках. Екологи говорять, що обсяг робіт величезний, тому комунальники і волонтери максимум встигнуть підмести територію, але не вивезти все сміття. Чиновників, які не впораються зі сміттям, обіцяють «карати посадами». Тим часом у парламенті уже лежить законопроект про посилення відповідальності за засмічення.

Прем’єр-міністр Микола Азаров вимагає від місцевої влади оперативно організувати прибирання територій від сміття після зими. Про це він заявив у середу, відкриваючи засідання уряду.

Доручаю найближчим часом провести дні навколишнього середовища і попрацювати до повного наведення чистоти і порядку.
Микола Азаров
«Сніг розтанув, і виявилося, що за довгу зиму на наших вулицях, у дворах, на узбіччях доріг, у лісосмугах, парках накопичилося багато сміття. Обсяг роботи значний. Але все треба оперативно прибрати до пасхальних свят. Тому вимагаю в першу чергу від керівників міністерств і відомств, державних організацій і підприємств, ректорів вузів: показати приклад господарського, бережливого ставлення до чистоти і порядку на своїх територіях. Доручаю найближчим часом провести дні навколишнього середовища і попрацювати до повного наведення чистоти і порядку», – сказав прем’єр.

Водночас Микола Азаров закликав усіх громадян України уже зараз долучатися до прибирання сміття. «Дуже важливо створити умови, щоб у наведенні порядку могли взяти участь усі громадяни і організації: хто хоче і хто може. А саме: надати їм необхідний інвентар, матеріали і транспорт для вивезення сміття чи посадки дерев, квітів», – сказав він.

«Питання – куди його відвезуть і коли воно з’явиться знову?»

Прибрати усе сміття не встигнуть, хіба що попідмітають, каже голова Національного екологічного центру України Ярослав Мовчан.

«Проблема відходів і сміття не є вирішеною і рано чи пізно це потрібно буде зробити. Питання – куди його відвезуть і коли воно з’явиться знову?» – зауважує Мовчан.

Еколог пояснює, що наразі в Україні накопичилося 25 мільярдів тонн промислових відходів. Питання, куди його вивозити, проблемне, бо більшість смітників перевантажені і вичерпують свій термін. Тому, окрім, як підмітати сміття, потрібно подумати про зменшення його обсягів, сортування та переробку, наприклад, на біогаз чи вторинні ресурси. А це не вирішується однією толокою чи прибиранням, каже еколог.

Попов обіцяє за неприбране сміття звільняти чиновників

Голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов тим часом обіцяє за неприбране сміття звільняти чиновників з посади. У соціальній мережі Facebook він доручив створити відповідну сторінку Департаменту благоустрою. На сторінці мешканці міста повідомляють адреси, за якими комунальні служби не спрацювали. Водночас Попов наголосив, що кількість фотографій із місцями скупчення сміття свідчить, що проблем багато.

Проте в Києві є багато територій, які не мають господаря, так званого балансоутримувача. І цікаво, чи не вивозитимуть з цих територій сміття власним коштом ті чиновники, які відповідають за цей район? Про такі неформальні доручення говорили минулого року працівники однієї зі столичних районних адміністрацій. За їхніми словами, керівництво наполягає: якщо ви не змусите двірника чи комунальну, чи приватну структуру вивозити сміття, то вивозьте його самі, інакше – догана або й позбавлення посади.

Приклад нічиєї території, де збирається побутове сміття, – бульвар Дружби народів,13, який приблизно 10-15 років занедбаний.

Парламентар пропонує посилити відповідальність за засмічення

Тим часом народний депутат від фракції Партії регіонів Олег Зарубінський пропонує доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення новою статтею і таким чином посилити відповідальність за засмічення території.

У Сінгапурі, в Гонконзі людину, яка кидає недопалок або жувальну гумку, штрафують – 500 доларів.
Олег Зарубінський
«Законопроект спрямований на те, щоб людина, яка є за своєю суттю, очевидно, непорядною в плані того, що треба жити в чистоті, має розуміти, що вона буде покарана. Наприклад, у Сінгапурі, в Гонконзі людину, яка кидає недопалок або жувальну гумку, штрафують – 500 доларів. Вона має такий страх, що їй уже вдруге ніколи не захочеться цього робити», – зазначає депутат.

Олег Зарубінський пропонує в Україні встановити максимальний штраф за засмічення – 1700 гривень, це трохи більше ніж 200 доларів. Зараз такий штраф теж є. Але його розмір визначає адміністративна комісія при міській державній адміністрації, після того, як інспектор благоустрою складе адміністративний протокол. А для цього інспектору потрібен паспорт порушника – інакше штрафу не буде і крайнім буде сам інспектор.

На сьогодні за засмічення території фізичну особу можуть оштрафувати до 700 гривень, а посадову особу чи підприємство – до 1700 гривень.

Олег Зарубінський пропонує: За дрібне засмічення території попереджати або ж штрафувати на 1-3 неоподатковуваних мінімуми доходів громадян (17-51 гривня).
Якщо ж сміття на території буде від 0,1 до 1 кубічного метру, то таке засмічення каратиметься штрафом від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51-170 гривень).
Натомість за забруднення території сміттям об’ємом понад 1 кубічний метр штраф на суму від 10 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-1700 гривень).
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG