Доступність посилання

ТОП новини

Північна Корея: напруженість наростає


Південна Корея і США, за повідомленнями, підвищили рівень своїх спільних військових спостережень на тлі ознак того, що Північна Корея може готуватися до нових ракетних випробувань. Як заявили південнокорейські та американські офіційні особи, Північна Корея, можливо, готує до запуску зі східного побережжя принаймні дві ракети середньої дальності. Таким чином, рівень напруженості на Корейському півострові зріс до максимального за останні кілька десятиліть.

Міністр закордонних справ Південної Кореї Юн Бйон Се, виступаючи в парламенті країни, заявив, що Північна Корея може здійснити запуск «кожної хвилини».

«Ймовірно, Північна Корея має на меті запуск ракети типу «Мусудан», яка є ракетою середнього радіусу дії. Її далекосяжність становить 3 500 кілометрів. Невідомо, в якому напрямку Північна Корея хоче запустити її. Вона може полетіти далі чи ближче, як це вже було, коли вона перелетіла через Японію», – зазначив південнокорейський міністр закордонних справ.

Південнокорейські засоби масової інформації процитували місцевих військових, які повідомили, що спільне південнокоресько-американське командування підвищило статус готовності до рівня «життєва небезпека».

Після того, як ООН посилила санкції щодо Північної Кореї внаслідок третього ядерного випробування у лютому, Пхеньян відповів цілою низько погроз. Також повідомляється, що гнів Північної Кореї викликали спільні американо-південнокорейські маневри.

Японія готується дати відсіч

У вівторок уряд комуністичної країни закликав усіх іноземців евакуюватися з Південної Кореї через небезпеку війни. Минулого тижня Північна Корея порадила евакуюватися представникам іноземних держав і робітникам посольств на своїй території.

У середу міністр оборони Японії Іцунорі Онодера провів перевірку установок протиракетної оборони, які розміщені в Токіо після погроз з Північної Кореї.

Звертаючись до військових, що обслуговують установку, що була встановлена поблизу міністерства оборони, він сказав: «Прошу розташувати війська повністю на позиції, для того, щоб захистити життя і землю японського народу, і в цей непевний час бути готовим до дій, коли надійде відповідний наказ».

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун попередив, що навіть найменший інцидент може викликати «неконтрольовану» ситуацію на Корейському півострові.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG