Доступність посилання

ТОП новини

Вибухи в Бостоні: троє загиблих і понад сто поранених


Троє осіб загинули внаслідок вибухів під час Бостонського марафону. Також понад 100 людей було поранено. Експерти ввважають, що це, ймовірно, перший теракт на території Сполучених Штатів за останні 12 років, відколи 11 вересня 2001 року терористи знищили хмарочоси Всесвітного торговельного центру.

Понеділок у Бостоні був святковим днем, офіси зачинили з нагоди Дня патріота, адже саме у цьому місті наприкінці 18-го сторіччя почалося народне повстання, збройний рух за незалежність від британських колоній.

Бостонський марафон вважається одним з найпрестижніших і найпопулярніших змагань бігунів. Отож тисячі людей стояли уздовж маршруту традиційного Бостонського марафону. У ньому брали участь 23 тисячі спортсменів з усіх кінців світу.

Аж ось за пару кілометрів до фінішної лінії пролунав потужний вибух обабіч дороги, слідом за ним – ще один. Прозоре повітря весняного прохолодного сонячного дня затьмарив дим від вибуху.

Бомби було нашпиговано шрапнеллю, металевими кульками, розрахованими на максимальну кількість жертв.


Відео з youtube каналу thebostonglobe

Люди бігли, падали… На фініші стояли десятки карет швидкої медичної допомоги, як це завжди буває на таких змаганнях. Тож медики стрімголов кинулися рятувати поранених, а їх було понад сто.

Телебачення транслювало марафон у прямому ефірі, тож свідками трагедії були мільйони американців.

Злочинців шукають

До журналістів вийшли мер міста і начальник поліції. Вони сказали, що поки що жодна організація не взяла на себе відповідпльність за вибухи, але пошуки злочинців тривають.

«Там були бомби. Я не знаю подробиць – яка причина? Хто це зробив? Мої молитви за людей у Бостоні. Не знати, скільки саме було жертв», – заявив віце-президент Сполучених Штатів Джо Байден.

Сенатор Даян Файнстайн, голова комісії у справах розвідки Сенату Конгресу, назвала це актом тероризму.

Президент Барак Обама виступив у Білому домі з короткою заявою.

«Ви можете очікувати, що наші команди триматимуть вас у курсі розслідування, хоча поки що все ще у стадії дослідження, – сказав президент Обама. – Але я повторюю, що ми знайдемо тих, хто це зробив, і ми притягнемо їх до відповідальності».

Поліція також повідомила, що була ще третя бомба, але вона не вибухнула.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG