Доступність посилання

ТОП новини

Борець з корупцією Навальний не сумнівається, що Путін його засудить


Борець з корупцією Навальний не сумнівається, що Путін його засудить
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
24 квітня у російському місті Кірові розпочнеться процес над відомим російським блогером, політичним активістом та борцем з корупцією Олексієм Навальним. Його звинувачують у викраденні понад півмільйона доларів у компанії, яку він консультував як юрист. Один з лідерів антиурядових протестів, який розкрив не одну схему викрадення бюджетних коштів, говорить, що він не сумнівається, що справу проти нього санкціонував особисто президент Росії Володимир Путін.

Кросівки, капці, спортивні штани… Олексій Навальний, 36-річний російський блогер, вже спакував торбу, з якою він піде до тюрми. Він не сумнівається, що в результаті суду, який почнеться в місті Кірові, що за 900 кілометрів від Москви, все це йому буде потрібно. Адже він – найвідоміша особа в Росії, яка постане перед судом після масових протестів проти президента Путіна.

«Якщо ти займаєшся тим, що розслідуєш корупцію тих людей, які можуть саджати інших людей, ти повинен розуміти, що для них найпростіший спосіб припинити твої антикорупційні розслідування – це просто закрити тебе в тюрму», – пояснює Навальний.

Нині йому загрожує до 10 років ув’язнення за звинуваченням у викраденні близько 16 мільйонів рублів, чи в перерахунку понад півмільйона доларів, у компанії, яку він консультував як юрист, коли працював у штаті кіровського обласного губернатора.

Сам Навальний звинувачує Путіна у тому, що він особисто ініціював цей процес, щоб навіть у випадку відкладення покарання щонайменше не допустити його участі у президентських виборах.

Ніякого тиску – суддя

Речник російського президента Дмитро Пєсков відмовився коментувати цю справу, але відкинув припущення, що Путін впливає на суди.

Суддя Ленінського районного суду Кірова Костянтин Зайцев також заявляє, що ніякого тиску на нього не було.

«Ніяких вказівок, ніяких вимог, ніякого тиску, нічого такого, що прийшов би якийсь емісар і вимагав певного рішення. Нічого подібного в моїй практиці не було. Це цілком щиро», – говорить суддя.

Прихильники Навального, який натякнув на власні президентські амбіції, говорять, що цей процес в Кірові добре відображає, як низько впав нинішній російський режим: Ленінський районний суд, сіре місто з радянськими будинками, бруд від весняних паводків на вулицях. Все це дуже далеко від того, як виглядає російська столиця, за блиском якої багато хто вимірює досягнення нинішньої влади.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG