Доступність посилання

ТОП новини

Експерти МВФ не вірять у відновлення Європи


Serbia -- People sit and block a street during an anti-European Union protest in Belgrade, 08Apr2013
Serbia -- People sit and block a street during an anti-European Union protest in Belgrade, 08Apr2013
Міжнародний валютний фонд знизив прогнози росту світової економіки на цей та наступний роки. Середній ріст економіки світу, вважає МФВ, складе 3.3 відсотка, а не 3.5, як прогнозувалося раніше. При цьому, на думку аналітиків, економічне відновлення відбуватиметься у світі нерівномірно, а найбільш непевна ситуація чекає Європу.

Зростання країн, що розвиваються, стагнація Європи і проблеми найбідніших регіонів у світі є у центрі уваги учасників засідання Міжнародного валютного фонду і Світового банку, що відбувається у Вашингтоні.

Експертів непокоїть те, що розвинені країни пригальмували економічне відновлення і ніяк не виберуться з турбулентної зони.

«Я вважаю, що найбільші виклики сьогодні – в Європі. Ситуація у Сполучених Штатах дещо краща. Країни на шляху розвитку – в доброму стані. Але Європа залишається під питанням», – зазначає головний економіст МВФ Олів’є Бланшар.

На думку аналітиків МВФ, велика заборгованість європейських урядів і нещодавня банківська криза на Кіпрі будуть тримати Європу у стані рецесії принаймні до наступного року.

Натомість Китай продовжить рости. І додасть до економіки вісім відсотків. Індія, Бразилія не набагато відставатимуть від Китаю. Але, як каже Бланшар, це не означає, що країни на шляху розвитку матимуть імунітет від кризи. Їхній успіх залежить від експорту:

«Для них також головною небезпекою буде ситуація в розвинених країнах. І їм слід бути готовим до нерівномірного рівня експорту і коливань у потоках капіталу. Вони мусять грамотно регулювати грошові потоки, підтримувати ріст і при цьому уникати перегрівань економіки».

У Сполучених Штатах МВФ прогнозує повільне, але послідовне відновлення. Негативний ефект, викликаний скороченням бюджетних витрат, буде частково компенсований іншими факторами, які підтримають ріст економіки.

«По-перше, це сильна монетарна політика. Уряду США вдається утримувати відсоткову ставку на низькому рівні. По-друге, це банківська система, яка поки не в ідеальному стані, але є значно сильнішою, ніж раніше. І по-третє, це потенційне зростання споживчого попиту», – зауважує Бланшар.

Олів’є Бланшар вважає, що світова економіка рухатиметься найближчим часом з трьома різними швидкостями. Але її загальне здоров’я буде залежати від того, чи стане на шлях відновлення Європа, головними проблемами якої залишаються борги та безробіття.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG