Доступність посилання

ТОП новини

Сербія запроваджує вимоги європейських інституцій


Комісар у справах розширення Євросоюзу Штефан Фюле і сербський прем’єр Івіца Дачич, Белград, 25 квітня 2013 року
Комісар у справах розширення Євросоюзу Штефан Фюле і сербський прем’єр Івіца Дачич, Белград, 25 квітня 2013 року
Белград – Завершив дводенний візит до Белграда Штефан Фюле, комісар у справах розширення Євросоюзу. Він висловив підтримку європейським прагненням Сербії й зазначив, що Брюссель високо оцінює дії сербського уряду на шляху євроінтеграції країни.

Візит Штефана Фюле збігся із заявою сербського президента Томислава Ніколича, який вперше вибачився за злочини сербів у Сребрениці, які сталися у 1995 році.

Сербія готова запроваджувати вимоги та рекомендації європейських інституцій, заявили в ході розмов белградські урядовці.

Європейський комісар звернення до журналістів розпочав сербською мовою. Він сказав: «Добрий вечір. Радий, що я знову в Белграді, після лише одного місяця».

Штефан Фюле вітав сербів із підписанням угоди про нормалізацію відносин з владою в Приштині й висловив сподівання, що сторони й надалі докладатимуть зусилля для її реалізації.

Комісар у справах розширення Євросоюзу, зокрема, вказав на необхідність боротьби проти корупції та реформи правосуддя.

Сербський прем’єр Івіца Дачич після переговорів заявив: «Сербія не має часу. Сербія сьогодні не може робити малі кроки. Нам потрібні великі кроки. Ми дуже постраждали й тому не сміємо їхати повільно. Ми мусимо їхати з найбільшою швидкістю».

Белград очікує дату початку переговорів про вступ до Євросоюзу

Саме в час візиту Фюле широкого розголосу набуло перше інтерв’ю президента Сербії Томислава Николича державному телебаченню Боснії й Герцеговини. Він сказав: «Я стаю на коліна, щоб просити вибачення для Сербії за злочин, скоєний у Сребрениці», й повторив: «Вибачаюся за злочини, котрі в ім’я нашої держави й нашого народу скоїв будь-хто з нашого народу».

У липні 1995 року в місті Сребрениці і його околицях у Боснії й Герцеговині боснійські серби вбили понад 8 тисяч босняків-мусульман, чоловіків і підлітків.

Николич свого часу був заступником лідера ультранаціоналістичної Радикальної партії Воїслава Шешеля й стверджував, що серби не скоїли злочини ні в Сребрениці, ані в інших містах. Його теперішня заява не сподобалася сербським націоналістам та лідерам боснійських сербів. Оглядачі в Белграді й Сараєві вважають, що вибачення є важливою умовою для нормалізації відносин між Сербією й Боснією і Герцеговиною.

Тим часом у сербському парламенті в п’ятницю обговорювали угоду про нормалізацію відносин, яку прем’єри Сербії й Косова підписали тиждень тому в Брюсселі. Правляча коаліція має необхідну більшість для ухвалення документа. Деякі опозиційні партії також заявили, що підтримують угоду.

Белград сподівається, що Брюссель «нагородить» Сербію за врегулювання конфлікту з сусідами, а саме – визначить дату переговорів про вступ країни до Євросоюзу.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG