Доступність посилання

ТОП новини

У Пакистані колишньому президентові заборонили участь у виборах назавжди


Первеза Мушаррафа ведуть на одне з попередніх засідань антитерористичного суду, 20 квітня 2013 року
Первеза Мушаррафа ведуть на одне з попередніх засідань антитерористичного суду, 20 квітня 2013 року
Суд у Пакистані заборонив сьогодні колишньому президентові Первезу Мушаррафові будь-коли балотуватися на будь-яку виборну посаду. Таке рішення Вищий суд у місті Пешаварі виніс у відповідь на скаргу Мушаррафа, який оскаржував зняття його кандидатури з майбутніх парламентських виборів.

Сьогодні ж уранці інший суд, антитерористичний суд у місті Равалпінді, постановив, що Мушарраф має лишатися під домашнім арештом іще два тижні, тепер до 14 травня. Це рішення винесене у справі, за якою колишнього президента звинувачують у можливій причетності до вбивства у грудні 2007 року колишнього прем’єр-міністра Беназір Бгутто, на той час провідного політичного суперника Первеза Мушаррафа. Звинувачення вважає, що Мушарраф як тодішній голова держави не вжив достатніх заходів для захисту Бгутто.

Раніше його вже взяли під домашній арешт до 4 травня, того разу в іншій справі проти нього: в ній його звинувачують в антидержавній діяльності, яку він, на думку звинувачення, вчинив як президент, коли 2007 року запровадив надзвичайний стан у Пакистані, зупинив чинність конституції і усунув із посад кількох чільних суддів, серед них голову Верховного суду.

Мушарраф називає висунуті проти нього звинувачення політично мотивованими.

69-річний нині Первез Мушарраф повернувся до Пакистану минулого місяця по чотирьох роках життя у вигнанні і намагався балотуватися в парламентських виборах, призначених на 11 травня, але йому відмовили в реєстрації.

1999 року генерал Первез Мушарраф захопив владу в Пакистані військовим переворотом, відтак керував країною як президент, обіймаючи одночасно ще низку державних і військових посад, до 2008 року, коли був змушений піти у відставку під тиском усе сильнішої опозиції.
XS
SM
MD
LG