Доступність посилання

ТОП новини

«Альтернативного» мітингу у День жалоби за жертвами депортації не буде?


Сімферополь – Провладні політичні групи кримських татар, які перебувають в опозиції до Меджлісу кримськотатарського народу, не проводитимуть альтернативного мітингу у День жалоби за жертвами депортації. Про це повідомили представники однієї з антимеджлісівських громадських організацій. Разом з тим, у заходах із вшанування депортації кримських татар не братиме участі і кримський премєр Анатолій Могильов.

За повідомленням Управління інформаційної політики Ради міністрів Криму, прем’єр-міністр автономії Анатолій Могильов з 16 по 18 травня з офіційним візитом перебуватиме у Португалії, зокрема, на острові Мадейра. Торік керівник кримського уряду не прийшов на жалобний мітинг через хворобу. «Захворіти» і цього разу Анатолію Могильову кілька тижнів тому порадив лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв, який заявив, що не може гарантувати прем’єру особисту безпеку, якщо той надумає прийти на центральний майдан Сімферополя 18 травня.

Разом з тим, перед від’їздом за кордон Анатолій Могильов заявив, що кримська влада не допустить провокацій під час жалобних заходів з нагоди Дня пам’яті жертв депортації і гарантував, що альтернативного мітингу антимеджлісівської опозиції з-поміж проурядових кримськотатарських груп не буде.

Заступник голови президентської Ради представників кримськотатарського народу, керівник громадської організації «Міллі фірка» Васві Абдураїмов це підтвердив. Він заявив, що ця організація відмовляється від планів провести альтернативний мітинг, і цю позицію підтримують інші опозиційні Меджлісу об’єднання. Водночас, він засудив лідерів Меджлісу за їхній, начебто, намір надати масовій жалобній акції 18 травня політичний характер, як частини опозиційної кампанії «Вставай Україно!»

«Проведення якихось альтернативних мітингів ми вважаємо провокацією, спрямованою на розкол кримськотатарського народу у цей день. А крім того, використовувати людей, які приходять пом’янути всіх співвітчизників, які не дочекалися світлого дня життя на своїй батьківщині у Криму, перетворювати це у політичну акцію, протиставляти усіх кримських татар українській і кримській владі – це блюзнірство, це погано, і це вимагає однозначного засудження», – вважає Васві Абдураїмов.

Спостерігати за відсутністю провокацій запросили іноземних дипломатів

Лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв назвав заяви про начебто політичний характер жалобного мітингу «абсолютною дурістю». Він каже, що відразу не вірив у наміри провладних опонентів провести власний мітинг, бо «вони знають, що до них ніхто прийде».

«Я думаю, для них невигідно щось проводити, бо з одного боку прийде 25-30 тисяч осіб, а з їхнього – кілька десятків людей. Але, можливо, вони на жалобному мітингу намагатимуться щось викрикувати. Хоча, для них це теж небезпечно. Думаю, люди можуть відреагувати на це у не зовсім дипломатичній формі. Могильов чітко сказав: жодних альтернативних заходів не буде. Я не думаю, що вони можуть не послухати свого господаря», – зазначив Мустафа Джемілєв.

Водночас, він не виключає, що Анатолій Могильов «грає якусь свою гру». Не довіряючи владі, Меджліс запросив як спостерігачів на 18 травня до Сімферополя іноземних дипломатів. За словами Мустафи Джемілєва, відгукнулося кілька послів особисто, ще низка дипломатичних установ буде представлена їхніми працівниками рангом нижче.

Раніше кримський уряд організував «альтернативне», в інший час і на інших майданчиках, святкування етнографічного свята Хидирлез, щоб тільки не проводити його спільно з Меджлісом кримськотатарського народу.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG