Доступність посилання

ТОП новини

Хто більше «проти» Табачника – активісти чи Фаріон?


Активісти громадських організацій погодили сьогодні створення коаліції «АнтиТабачник». Підписанти заявили про об’єднання зусиль у протидії міністру освіти і науки Дмитрові Табачнику і нарощуванні обурення його діями серед українців. «Коаліціянти» зауважили, що будуть шукати підтримки своїх ідей серед ЗМІ і політиків, і готові протистояти міністрові, якого вони називають «ворогом України», до кінця. Натомість свободівка Ірина Фаріон заявила, що вона самотужки протистоїть міністру краще за будь-які коаліції.

У День героїв представники громадських організацій зібралися у Домі письменника, щоб винести вирок головному, на їхню думку, антигерою України – міністру Дмитру Табачнику. Українці надто довго нічого не робили, в той час як він щоденно працював проти них, каже виконавчий координатор Всеукраїнського комітету захисту української мови Іван Лозовий.

Мене щоденно пригнічує те, що Табачник перебуває на своїй посаді, і мені стає легше від того, що я нагадую про це іншим
Іван Лозовий
«Це – людина ідеологічно спрямована проти всього українського. Він цього не приховує. Кожен день його перебування на посаді – це ганьба для українців. Треба посилювати обурення з цього приводу у людей. Мене щоденно пригнічує те, що Табачник перебуває на своїй посаді, і мені стає легше від того, що я нагадую про це іншим», – заявив Радіо Свобода Лозовий.

Поки що чіткого плану дій у коаліції немає, однак вже за тиждень вони планують провести чергову акцію проти міністра Табачника. Сьогодні ж представники понад десяти громадських організацій прибули до Києва, щоб висловити побажання щодо діяльності коаліції. Серед присутніх були навіть стурбовані представники з діаспори, чиї права, як вони кажуть також порушив Табачник.

«Міністерство Табачника робить нам безперервні перепони. Минулого року вони примусили, прирівнявши всіх закордонних українців до громадян України, здавати екзамени на рівні з тими дітьми, що вчаться тут. Цього року він примусив усіх українських дітей за кордоном пред’являти посвідчення про статус закордонних українців. Цей статус мають всього 7 тисяч українців на весь світ. Тобто пільгу він перекреслив», – скаржиться заступник голови Української всесвітньої координаційної ради Ольга Кобець.

Він справді кат, він не ухвалює рішення – він тільки виконавець
Олександр Бригинець
Рішуче проти діяльності міністра виступили також письменник Олег Пантюк та народний депутат Олександр Бригинець. Останній взагалі назвав Табачника «катом». «Він справді кат, він не ухвалює рішення – він тільки виконавець. За цим стоїть хтось інший, проти кого ми реально виступаємо», – зазначив Бригинець.


Фаріон похвалила сама себе

Підписанти, серед яких – Всеукраїнський комітет захисту української мови, Київське товариство політичних в’язнів і репресованих, Інститут державності та демократії, рух «Не будь байдужим» та інші – наголосили, що хотіли б залучити до дій якомога більше ЗМІ та політичних діячів, які могли б презентувати думки коаліції в парламенті і в народі. Зокрема, під час круглого столу звучало й ім’я народного депутата від «Свободи» Ірини Фаріон.

Сама ж Фаріон пізніше у коментарі Радіо Свобода сказала, що її самостійна діяльність дає більше результатів, ніж будь-які коаліції, однак щодо діалогу з активістами готова подумати.

Те, що робить Фаріон усією своєю діяльністю в освітній і гуманітарній царині, – це вже є ціла опозиція проти Діми Табачника
Ірина Фаріон
«Тільки яскраві індивідуальності рухають світом. Те, що робить Фаріон усією своєю діяльністю в освітній і гуманітарній царині, – це вже є ціла опозиція проти Діми Табачника», – похвалилася політик.

Я боюсь, що цю кампанію слід розглядати не як кампанію «проти Табачника», а як компанію «замінити Табачника на Фаріон»
Михайло Погребінський
Саме потенційна присутність Фаріон у коаліції найбільше лякає політолога Михайла Погребінського. Експерт сказав, що боїться наслідків такої кампанії, де буде присутня свободівка. «Я багато речей, які відбуваються під керівництвом Табачника не схвалюю,але в мене є сумніви і щодо тих, хто зібрався. Я боюсь, що цю кампанію слід розглядати не як кампанію «проти Табачника», а як компанію «замінити Табачника на Фаріон», – зазначив він.

Раніше політолог вже робив заяву про те, що Фаріон готують на зміну Табачнику і що вона нині найбільш реальний кандидат на цю посаду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG